ŽUČNA RASPRAVA

U SABORU NAPALI MINISTRA VRDOLJAKA 'Ministre, tko vam je ovo pisao, mora Vam vratiti novac'

Zagreb, 161014.Raspravom o prijedlogu industrijske strategije RH 2014 - 2020. nastavljena je 14. sjednica Sabora.Na fotografiji: Josip Leko i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Saborska oporba danas se žestoko obrušila na Industrijsku strategiju od 2014. do 2020. koju je predstavio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručujući mu kako se aktualno stanje u industriji ne popravlja strategijom, a bilo je i prozivki da je nepripremljen došao pred zastupnike.

Na tvrdnju ministra Vrdoljaka kako je riječ o obliku državne intervencije usmjerene ka unaprjeđenju poslovnog okruženja prema onim područjima od kojih se očekuje veći doprinos u gospodarskom rastu, reagirao je HDZ-ov Goran Marić poručivši kako strategija nikada nije bila niti će biti intervencija jer neće popraviti postojeće stanje.

"Ne znam kako može strategija popraviti stanje u 2014. godini. Sa strategijama se dolazi na vlast, a ne odlazi s vlasti", ustvrdio je Marić.

"Cilj je potvrditi snažnu odlučnost vlade u namjeri da se koncentrira na prerađivačku industriju", rekao je Vrdoljak dodajući i kako je Vlada otvorena za sve prijedloge koji bi mogli pomoći razvoju industrije.

Strategija definira četiri ključna područja - stvaranje stabilnog investicijskog okruženja, poticanje strateške suradnje industrije i obrazovnog sustava, restrukturiranje javne uprave i administracije te razvoj tržišta kapitala.

"Niste iznijeli niti jedan element, ništa što bi trebalo predstavljati razvoj industrijske strategije Hrvatske. Ja Vas molim da se vratite za govornicu i da u bitnim elementima kažete što je to vaša vizija, jer djelujete totalno nepripremljeno", pozivala je Vesna Škare Ožbolt (DC) Vrdoljaka.

"Rast obujma industrijske proizvodnje po prosječnoj dugogodišnjoj stopi od 2,80 posto, 86 tisuća novozaposlenih u industriji, rast produktivnosti radne snage za gotovo 70 posto i povećanje izvoza u tom razdoblju za 30 posto uz promjenu strukture tog istog izvoza. Jel to može biti jasnije?", uzvratio joj je ministar Vrdoljak.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 151014.Trg svetog Marka.Redovna sjednica Hrvatskog sabora.Na fotografiji: Jadranka Kosor,Dragutin Lesar i Vesna Skare Ozbolt.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Identificirane su, pojasnio je, ključne industrijske djelatnosti koje imaju najveću sposobnost rasta, zapošljavanja i razvoja, a to su proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, proizvodnja računala te računskih i optičkih proizvoda, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, računalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti, proizvodnja elektroničke opreme, strojeva, uređaja, proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja namještaja.

"Ovo nije Strategija, ovo nije hrvatski new deal, ovo je popis državnih želja koje bi netko drugi trebao napraviti", zaključio je laburist Dragutin Lesar.

"Ministre, tko vam je ovo pisao mora Vam vratiti novac", poručila je nezavisna Martina Dalić.

Na tvrdnju ministra Vrdoljaka kako će "doći neke zloćeste Vlade, koje su se povijesno pojavljivale u hrvatskoj povijesti" te su dovele do gospodarskog pada žestoko je reagirao HDZ-ovac Ivan Šuker poručivši kako su "te zloćeste Vlade od 2004. do 2008. imale prosječan gospodarski rast od četiri posto".

"Od 380 stranica Strategije 80 posto prepričava analitičke i statističke podatke. Nekoliko stranica na kraju teksta su strateški ciljevi hrvatske industrije. To se zaista ne može zvati dokumentom koji može reći hrvatskom gospodarstvu i hrvatskoj industriji kamo da ide", ocijenio je njegov stranački kolega Đuro Popijač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:48