ZAKON O ZARAZNIM BOLESTIMA

U SABORU PRIHVAĆEN AMANDMAN IDS-a, ODBIJENI OSTALI OPORBENI AMANDMANI Svaka županija će procijeniti epidemiološku situaciju te izvedivost mjera

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Vladin predstavnik prihvatio je u petak u Saboru amandman Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a na zakon o zaraznim bolestima kojim se daju veće ovlasti sanitarnim inspektorima, a odbio je ostale oporbene amandmane.

Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti predložio je da svaka županija bude ovlaštena procijeniti epidemiološku situaciju te prihvatljivost i izvedivost mjera na svom području, čime bi se omogućilo brže i efikasnije donošenje odluka vezanih za sprečavanje širenja epidemije. Amandman je prihvaćen u nešto izmijenjenom obliku.

Ostali oporbeni amandmani nisu prihvaćeni, pa tako ni amandman Kluba SDP-a da se ovlasti koje se planiraju dati Nacionalnom stožeru Civilne zaštite prebace na Vladu.

Nije prihvaćen ni amandman Kluba zastupnika GLAS-a da se kažnjavaju osobe koje pozivaju na okupljanje većeg broja građana od dopuštenog, kao ni amandman Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti kojim je predložio kažnjavanje širenja lažnih informacija.

Nije prošao ni Mostav amandman da se odluka o proglašenju epidemije objavi u Narodnim novinama.

„Željeli smo ispraviti greške u koracima s ovom epidemijom, jasno je da želite legalizirati sve postupke koji su se događali a za koje nije bilo zakonske osnove”, kazao je Nikola Grmoja (Mosta) upozorivši na mogućnost naknadnih tužbi.

Glasovanje o zakonu i amandmanima predviđeno je u podne.

Sabor: Odbijeni svi oporbeni amandmani na zakon kojim se obustavalju ovrhe

Vladin predstavnik odbio je u petak u Saboru sve oporbene amandmane na zakon koji predviđa da se, zbog krize izazvane koronavirusom, ovrhe na novčana sredstva fizičkih osoba obustave na tri, a po potrebi na još tri mjeseca.

Time su posebno nezadovoljni bili 'mostovci' koji Vladu prozivaju da je u službi banaka.

Prestanite misliti kako će na vas gledati banke i bankari, Sabor i Vlada trebaju služiti samo narodu, poručio je Nikola Grmoja u izjašnjavanju o amandmanima na Vladin prijedlog da se dopuni Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Miro Bulj ustrajava da bi, umjesto tri mjeseca moratorij na ovrhe, trebao trajati godinu dana, odnosno dok traju posebne okolnosti izazvane koronavirusom.

„Služeći bankama nemate snage uvesti moratorij na kredite i kamate godinu dana“, poručio je Vladi, navodeći kako će banke „masno“ naplatiti obustave.

Vladin predstavnik Zdravko Zrinušić 'mostovcima' je tumačio kako bi brisanje svih rokova stvorilo potpunu pravnu neodređenost, te kako su rokovi koje je predložila Vlada usklađeni s drugim propisima koji su mijenjan u kontekstu epidemije.

Na blokiranima je izgrađen hranidbeni lanac

Slijedom toga, odbio je i SDP-ov amandman da se ovrhe odgode na šest, te po potrebi na još šest mjeseci. Isto je prošao i amandman Ivana Lovrinovića (PH) da moratorij na ovrhe za blokirane ne bude tri mjeseca, nego godinu dana.

U Hrvatskoj je oko 230 tisuća blokiranih, a kada se taj broj pomnoži s brojem članova njihovih obitelji, dolazi se do brojke o 650 tisuća ljudi koji su životno ugroženi i to ne samo od izbijanja epidemije, nego godinama, a za njih nitko ne brine, kazao je zastupnik.

Na blokiranima je, dodao je, izgrađen hranidbeni lanac u kojemu su banke, odvjetnici, javni bilježnici, Fina.

Živi zid, odnosno njegov zastupnik Damjan Vucelić, nezdovoljan je što nije prihvaćen njegov amandaman da se obustava ovrha „produži“i na mikropoduzetnike. To se posebno odnosi na one u ugostiteljstvu i turizmu, a zapošljavaju 255 tisuća radnika, rekao je Vucelić.

Nakon što ih je Vladin predstavnik odbio, o amandmanima će konačnu odluku donijeti zastupnici u podnevnom glasovanju kada se očekuje i donošenje dopuna spomenutog Zakona.

Ministar financija Zdravko Marić ranije je zastupnicima objasnio da će Fina zastati s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima fizičkih osoba dok traju posebne okolnosti kako bi se olakšao položaj onih kojima dio primanja odlazi na ovrhe.

„Sa provedbom ovrhe se neće zastati samo ako se ona provodi radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta“, rekao je Marić.

Naglasio je da za trajanja posebnih okolnosti, neće teći ni zatezne kamate. Zakon će biti na snazi slijedeća tri mjeseca, uz mogućnost produljenja za još tri, ako posebne okolnosti potraju duže, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:22