OPET ŽUSTRA RASPRAVA

U SABORU ZAISKRILO VEĆ NA POČETKU ZASJEDANJA 'Ovo nije aktualno prijepodne gospodina Bačića'

 Goran Mehkek / CROPIX

Zaiskrilo je u sabornici u srijedu već na početku zasjedanja, nakon što je oporba zatražila stanku kako bi upozorila na "aktualnu političku situaciju", na što je HDZ-ov Branko Bačić, po uobičajenoj praksi svojega kluba, istu potom zatražio kako bi odgovorio na prozivke, što mu je zamjerio SDP-ov Gordan Maras, poručivši kako ovo nije "aktualno prijepodne gospodina Bačića" te zaradio opomenu.

Branimir Bunjac (Živi zid) poručio je kako je žalosno što HDZ optužuje druge za populizam, a sam se ne drži svog vlastitog programa koji, kaže, pretenciozno nazivaju "Vjerodostojno".

- Hrvatski PDV je ogroman, a s time se slaže i vladajuća stranka HDZ, koja je to isto napisala na stranici 6. svoga programa 'Vjerodostojno'. Između ostaloga, HDZ je na stranici 8. napisao kako će smanjiti opću stopu PDV-a u drugoj godini mandata i još jedan postotni poen na 23 posto u zadnjoj godini mandata, dakle 2020. - podsjetio je Bunjac.

Dodao je, međutim, da ako je suditi po izjavama iz Vlade, od toga se odustaje pa se sada spominje kako će se PDV smanjiti u drugoj polovici mandata.

Bunjac: Ne smanji li Vlada PDV do 14. listopada, očekujem javnu ispriku

- Ako Vlada ne smanji PDV do 14. listopada, kada ističe druga godina mandata, a očito neće, onda očekujem javnu ispriku onih koji su pisali predizborni program HDZ-a, a osobito premijera, ministra financija Marića i predsjednice saborskog Odbora za financije - rekao je Bunjac.

Mostovac Nikola Grmoja apelirao je da se nešto učini kako sisačka rafinerija ne bi nestala.

- Pozivam vas da okupimo sve pozitivne stručne i političke snage i opcije da Sisačka rafinerija ne bude još jedna u nizu onih kojima se okrenulo leđa, slegnulo ramenima i nastavilo dalje uz tvrdnju da je bila neprofitabilna bez ikakve studiozne analize i pokušaja da se nešto napravi - izjavio je.

Svi znamo, dodao je, kako se mađarski MOL uselio u Inu.

Grmoja: Rafinerija je trebala imati posebnu ulogu u povećanju sigurnosti opskrbe naftom

- Sisačka rafinerija trebala je imati posebnu ulogu u povećanju sigurnosti opskrbe naftom država Jugoistočne i Srednje Europe, može s JANAF-om opskrbljivati iz Omišlja, naftama iz Bliskog istoka, Afrike, Rusije i Sjevernog mora. Može uvoziti naftu JANAF-om iz Mađarske i ta je dionica reverzibilna, što znači mogućnost transporta nafte u oba smjera te pristup riječnoj luci i neposrednoj blizini Zagreba - pojašnjavao je Grmoja.

No, kako ističe, ništa od toga nije iskorišteno, a politika se nije povukla čak ni kada su u aferi Ina-MOL najviši ljudi Vlade "uhvaćeni s prstima u pekmezu".

- Most je inzistirao na zaštiti nacionalnih interesa i zbog toga rekao 'Ne' i bilo kakvom preslagivanju s HDZ-om i svi Mostovi zastupnici su glasali za raspuštanje Hrvatskog sabora, iako je bilo svakakvih ponuda - kazao je Mostov zastupnik. Pozvao je sve da, neovisno o političkom predznaku i političkoj opciji, rade na pitanjima koja su od nacionalnog interesa.

I HSS-ov Željko Lenart apelirao je na Vladu da "ne razmišlja samo o čistoj dobiti, već i ljudima koji još uvijek žive u siromašnom sisačkom kraju".

Lenart: Ne postoji razlog za zatvaranje Rafinerije Sisak

- Ne postoji dobar razlog zbog kojeg bi se zatvorila Rafinerija Sisak i zabrinjava me što su lokalne i županijske vlasti imale mlak stav - rekao je.

Problem sisačke rafinerije, dodaje, ne javlja se prvi put.

- Sisak je grad koji je uvijek stajao na braniku Hrvatske - ostao je bez Željezare, mnogih obrtničkih mjesta, a sada bi trebao ostati i bez Rafinerije. Sisak je postao spavaonica onih koji rade u Zagrebu, ili pak onih koji još spavaju u Sisku, a uskoro će spavati u Njemačkoj i Irskoj - istaknuo je.

HDZ-ov Branko Bačić poručio je oporbi da, osim što su u Saboru njihovi pojedini zastupnici u ime svojih klubova naglasili važnost svake od pojedinih tema, ništa bitno nije riješeno.

- Moram reći da Vlada radi i rješava vrlo promptno i kada je u pitanju Uljanik i kada je u pitanju Petrokemija, a evo, čuli smo najave na zadnjem aktualnom prijepodnevu o smanjenju PDV-a - rekao je Bačić.

Prema tome, ističe, hoće li to biti 14. listopada, "što baš nije za očekivati da se u određenom datumu u godini smanjuje tako važna odredba jednog poreza koji čini najveću prihodovnu stranu državnog proračuna, već vjerojatno ako do toga dođe 1. siječnja, neće se bitno promijeniti".

Bačić: Vlada će svoje obećanje iz programa dijelom ispuniti

- Vlada će svoje obećanje iz programa dijelom ispuniti - poručio je Bačić oporbi i naglasio kako problem sisačke i riječke rafinerije nije od jučer.

- Ja bih volio da je umjesto kolege Grmoje gospodin Dobrović o tome nešto govorio, jer bio je ministar i energetike i ministar zaštite okoliša, on jako dobro zna koje su obveze bile da se priđe modernizaciji i Rijeke u cijelosti i Siska", rekao je Bačić.

Sindikati, slaže se, s pravom brinu o sudbini i nastavku rada u Rafineriji Sisak, no dodaje i kako se i od ministra te od premijera čulo da nema govora o zaustavljanja rada i prekidu rafinerijskog biznisa u Sisačkoj rafineriji.

Požalivši se na povredu Poslovnika, SDP-ovac Gordan Maras obrušio se potom na Bačića i poručio mu kako to nije "njegovo aktualno prijepodne".

- Ovo nije aktualno prijepodne gospodina Bačića, znači da on sasluša sve ove stanke i onda on daje odgovore. Ne zanima nas vaš rezime naših prigovora, vi ste tražili stanku da vi nešto kažete što se dešava u Hrvatskoj, a onda ste iskoristili da imate svoj aktualni sat ovdje i da ljudima dajete odgovore - rekao mu je Maras.

Zna, rekao je također, da HDZ želi aktualizirati i učestaliti aktualni sat.

- Ali nećemo dozvoliti da se to pretvori u aktualni sat HDZ-a i Plenkovića bez mogućnosti reakcije onih koji postavljaju pitanje - naglasio je te zaradio opomenu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:38