MIROVINSKA REFORMA

U SABORU ŽESTOKO OD SAMOG POČETKA Oporba složna, Maras ministru meteorologu uručio prognozu: 'Skrivate ovu raspravu iza saslušanja Todorića'

 
Marko Pavić i Gordan Maras
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Žestoko od samog početka, Hrvatski je sabor u četvrtak ušao u dan u kojemu će raspravljati o zakonskim prijedlozima za cjelovitu mirovinsku reformu.

S tim paketom učinit ćete hrvatske građane ovisnicima, invalidima, korisnicima socijalne pomoći, a ne budućim umirovljenicima, saborska rasprava o reformi skriva se iza saslušanja Ivice Todorića u Londonu, mirovinska reforma ima niz štetnih mjera, poručili su Božo Petrov (Most), Gordan Maras (SDP) i Ivan Sinčić (ŽZ) na početku saborske sjednice te zatražili stanku kako bi se njihovi klubovi konzultirali o predloženoj reformi.

Vladi nije u interesu da građani čuju da refroma ide na njihovu štetu, da se nije prihvatio ni jedan SDP-ov prijedog, rekao je Maras i resornom ministru Marku Paviću, uz napomenu da je po struci meteorolog, uručio prognostičku kartu koja predviđa kišu u cijeloj Hrvatskoj nakon provedene reforme.

Petrov pak ističe da je očekivao da će Vlada povući paket zakona, da je 2. stup trebao omogućiti da mirovine budu sigurne i stabilne, a da ga Vlada uništava.

Branko Bačić (HDZ) odbacuje te kritike i opetuje potrebu mirovinske reforme, ističe da je ona nužna zbog održivosti sustava. Podsjeća i na mjere koje je aktualna Vlada poduzela za povećanje mirovina, pa su one porasle za 6, 4 posto.

Mirovine nisu povećane 6,4 posto, jer se ne radi o povećanju, nego mehanizmu usklađivanja mirovina s rastom cijena i plaća. To je očuvanje kupovne moći, vrijednosti mirovina, a ne rast, uzvraća Silvano Hrelja (HSU).

Zagreb, 251018.
Trg svetog Marka, Hrvatski sabor.
Nastavk 9. sjednice Hrvatskog sabora s raspravom o paketu mirovinskih zakona.
Na fotografiji: Marko Pavic, Gordan Maras.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Zagreb, 251018.
Trg svetog Marka, Hrvatski sabor.
Nastavk 9. sjednice Hrvatskog sabora s raspravom o paketu mirovinskih zakona.
Na fotografiji: Pedja Grbin, Davor Bernardic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:00