SLUČAJ FOTOMONTAŽE

U Šibeniku digli optužnicu: Kruno Grlević prvo je posredovao između Jambrušića i Kneževića, a onda je počeo prijetiti

Protiv bivšeg čelnika Udruge navijača hrvatske nogometne reprezentacije “Uvijek vjerni” nedavno je i PNUSKOK podnio kaznenu prijavu zbog prijetnji bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću
Kruno Grlević
 Nenad Dugi / CROPIX

“Još jednom dotakni kravu koja nije tvoja, to će ti biti zadnja loša stvar koju si napravio u životu.” “Ja ću osobno staviti tvoju sliku kako šmrčeš kokain u medije.”

Poruke su to koje je, na WhatsApp, u studenome prošle godine bivši čelnik Udruge navijača hrvatske nogometne reprezentacije “Uvijek vjerni” Kruno Grlević poslao Krešimiru Kneževiću, bivšem poslovnom poslovnome partneru svojeg prijatelja Claudea Jambrušića.

Manji dio priče

Upravo su te poruke razlog zbog kojega je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku sada podignulo optužnicu za Grlevića, protiv kojega je nedavno i PNUSKOK podnio kaznenu prijavu zbog prijetnji bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, odnosno objavljivanja fotomontaža na kojima Tolušić u društvu prostitutki konzumira kokain.

Slučaj navodnih prijetnji koje su sada rezultirale i optužnicom samo je manji segment iste priče koja se već mjesecima kotrlja u hrvatskim medijima, a tiče se milijunskih iznosa poticaja za obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave stočarstvom. Kao što je poznato, Jambrušić je od 2016. u sukobu s tadašnjim ministrom Tolušićem jer je značajno umanjio te djelomično ukinuo poticaje za niz OPG-a u stočarstvu obuhvaćenih Jambrušićevim projektima.

Sukob je ubrzo eskalirao, Jambrušić je zbog izmjene pravilnika pisao pisma Vladi, podnio tužbu Europskoj komisiji, a u ljeto prošle godine podnio je kaznenu prijavu USKOK-u tvrdeći da ga je saborski zastupnik Josip Đakić, inače ministrov prijatelj, tražio mito kako bi Tolušićevim projektima vratio poticaje. Nova eskalacija dogodila se početkom ove godine, izbijanjem tzv. afere špic papak, nakon što je tjednik Nacional objavio, navodno krivotvorene, fotografije koje Tolušića prikazuju u društvu prostitutke kako konzumira kokain. Policija i SOA su pokrenule službene istrage, čiji su zaključci bili da je Grlević, Jambrušićev prijatelj, pokušao fotomontažama ocrniti Tolušića, odnosno iznuditi njegovu smjenu kako bi se osvetio za gubitak poticaja.

Krajem ožujka ove godine PNUSKOK je zagrebačkom Općinskom državnome odvjetništvu i kazneno prijavio Grlevića zbog prijetnji Tolušiću navedenim fotomontažama, a tužiteljstvo, koliko je poznato, u tom slučaju još nije odlučilo o prijavi. Međutim, niz se sukoba, osim na relaciji Tolušić - Jambrušić (Grlević), dogodio i između bivših poslovnih partnera, dakle Jambrušića i Grlevića te vlasnika OPG-a za koje je Ministarstvo do tada preko Jambrušića isplaćivalo poticaje. Među njima su izbile svađe, a one su rezultirale i međusobnim podnošenjem tužbi i kaznenih prijava. Jedan od tih sukoba upravo je ovaj između Kneževića, koji je vlasnik jednoga od OPG-a, te Jambrušića, odnosno Grlevića.

Radili i pištolji

Međutim, u ovom su slučaju, što do sada nije bilo poznato, radili i pištolji, na sreću bez mrtvih i ranjenih. Grlević je na ispitivanju u povodu Kneževićeve prijave za prijetnje rekao da je on bio svojevrsni posrednik između Jambrušića i Kneževića jer mu se Jambrušić požalio da mu Knežević krade stoku koju je financirao.

“Jambrušić je dao Kneževiću 130.000 eura, a kasnije mu je trebao dati još 370.000 eura, no Knežević je počeo praviti probleme te je krao krave. Prijetio je da će ubiti Jambrušića i Jambrušić je protiv njega podnio prijavu”, naveo je u svojem iskazu Grlević, tvrdeći da je Knežević u njegov stan dovodio prostitutke te da je šmrkao kokain. Knežević je pak rekao kako je situacija bila obrnuta, da je Grlević od njega tražio i dobio 20.000 eura kako bi posredovao između njega i Jambrušića te da mu je rekao da ne raskida sporazum s Jambrušićem jer će oni zajedno od Jambrušića uspjeti izvući novac.

Knežević je ispričao kako su ubrzo uslijedile i Grlevićeve prijetnje te da mu je Grlević krajem studenoga prošle godine na WhatsApp slao poruke u kojima ga vrijeđa i prijeti mu, između ostaloga mu pišući da će ako još bude krao krave to biti zadnja loša stvar koju je napravio u životu te “da vrati pare koje mu Grlević davao kada je dolazio kod njega. Knežević je prijetnje prijavio policiji, tvrdeći da se boji za svoj život jer je znao da Grlević ima pištolj. “Pucao je pištoljem po svojem stanu i poslao mi je slike rupa da vidim na što je spreman.”

Stan u centru

Policija je nakon prijave o prijetnji odmah došla u Grlevićev stan u centru Zagreba te im je Grlević predao revolver, no o oružju je iznio potpuno drugačiju verziju priče. Naime, Grlević je rekao da je to Kneževićev pištolj te da je Knežević pucao u njegovu stanu u ljeto 2018., nakon čega je pištolj ostavio u njegovu stanu i nije želio da mu ga vrat kako poslije ne bi pucao u nekoga. Državno odvjetništvo, međutim, u ove Grlevićeve tvrdnje nije povjerovalo, zaključujući kako nije logično da, nakon što je Knežević pucao u njegovu stanu, ne bi pozvao policiju i sve prijavio, nego je pištolj predao tek kad mu je došla na vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:17