75,3 MILIJUNA KUNA

U SIJEČNJU POČINJE GRADNJA NOVA DVA PAVILJONA STUDENTSKOG DOMA U PULI 'Ovim projektom osigurat ćemo 400 novih ležajeva za studente...'

 

U siječnju počinje gradnja dvaju paviljona Studentskog doma u Puli, najavili su jučer pulsko Sveučilište Jurja Dobrile i tamošnji Studentski centar, koji vode veliki projekt vrijedan čak 75,3 milijuna kuna, od čega je čak 85 posto novca sufinancirano iz Europske unije. Ostatak će se pokriti iz državnog proračuna, a nova dva paviljona koja su na području u blizini sadašnjeg Studentskog doma, trebala bi biti gotova do ožujka 2021. godine. Radove će izvoditi tvrtka Lavčević iz Splita. Projekt je trebao početi još u ožujku ove godine, ali je naišao na mnoge teškoće, poput arheoloških iskopina, previsokih troškova građevinskih radova itd.

Aktualni studentski dom dobit ce dodatna dva paviljona (B. BAN)
Barbara Ban

Sada bi ipak radovi trebali početi puno parom. Rektor pulskog sveučilišta Alfio Barbieri kazao je da se o proširenju kapaciteta Studentskog doma koji će nakon završetka ove investicije moći primiti dodatnih 400 studenata počelo razmišljati čim je otvoren prvi paviljon doma 2015. godine sa 136 ležaja.

Novi pulski studentski dom

- Vrlo brzo popunili su se ti kapaciteti i počeli smo tražiti rješenje za njegovo proširenje. Ovim projektom osigurat ćemo 400 novih ležajeva, i to za studente u nepovoljnom položaju, a ondje će svoje mjesto naći i studenti iz inozemstva - rekao je Barbieri.

Stara bolnicka praona postat ce novi paviljon pulskog studentskog doma (B. BAN)
Barbara Ban

Ravnatelj Studentskog centra Miodrag Čerina objasnio je da će novi paviljon nastati na prostoru bivše bolničke praonice i kotlovnice. Kotlovnica će se srušiti i na tom mjestu će niknuti novi objekt, gdje će biti 194 ležaja u 97 smještajnih jedinica, a četiri sobe bit će prilagođene osobama s invaliditetom.

S danasnje prezentacije projekta prosirenja pulskom studentskog doma (B.BAN)
/ Barbara Ban

- S duge strane, objekt praonice ćemo zadržati i dati mu novi sjaj. Njega je krajem 30-ih godina prošlog stoljeća projektirao poznati pulski arhitekt Alberto Turina, adaptirat će se prema zahtjevima konzervatora te će dobiti dodatni kat. U tom prostoru bit će 54 ležaja u 27 smještajnih jedinca. Novi paviljoni imat će i dodatne prostore, gdje će studenti moći provoditi svoje slobodno vrijeme, kao što je fitness centar, prostor za organizaciju tuluma, a tu će biti i restoran, ali i prostor za punjenje električnih vozila. Bit će tu i učionice i čajne kuhinje te spremišta - istaknuo je Čerina koji je od početka radio na zahtjevnom projektu koji će konačno ugledati svjetlost dana i promijeniti sliku tog dijela nekadašnjeg bolničkog okruga koji stoji zapušten. Kazao je da time podizanje standarda za studente koji studiraju u Puli ne prestaje. Već su prijavili za financiranje uređenje tri sportska terena, čime će se standard studenata u Puli itekako popraviti.

Novi pulski studentski dom

Inače, trenutačno je u Puli upisano oko 4000 studenata, od kojih su polovica izvanredni. Oko 1700 studenata može podnijeti zahtjev za smještaj u dom. U novim paviljonima studentima će, kao i u aktualnom Studentskom domu, u prostranim klimatiziranim sobama s kupaonicama na raspolaganju biti hladnjak, televizor i besplatni internet.

Novi pulski studentski dom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:11