NEVEN MELVAN

U SINDIKATU POMORACA UNATOČ OBUSTAVI AKTIVNE POTRAGE NE GUBE NADU 'Bojali smo se toga, ali ako sateliti nešto snime, akcija će opet krenuti'

Dino Miškić
 Facebook/bourbonoffshore.com

O informaciji da francuske vlasti prekidaju aktivnu potragu za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea na Atlantiku, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, koju su u petak objavili predstavnici francuske prefekture Martinique, u subotu ujutro se oglasio glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

- Bojali smo se toga, ali nakon 16 dana potrage, ne mogu kazati da smo iznenađeni. Bojali smo se toga, zato smo u petak i poduzimali sve da do toga ne dođe i da ne završi nada za obitelji pomoraca, kazao je Melvan u razgovoru za Radio Dalmaciju, ali je ipak i dodao kako sve nade još nisu pokopane.

- Bitna stavka su satelitske snimke. Ako se na satelitskim snimkama nešto uoči, onda će se ponovno pokrenuti akcije. Nakon 16 dana područje mogućeg pronalaska prošireno je na radijus od oko tisuću i pol kilometara, a to je ogroman prostor mora. Tako da sateliti ustvari i ostaju jedina nada, kazao je za Radio Dalmaciju Melvan.

Kao što smo izvijestili, vlasti na Martiniqueu smatraju da nakon 16 dana u moru više ne postoje šanse da se pronađu pomorci te su odlučile iz aktivne faze potrage prijeći u aktivnu fazu motrenja. Svi brodovi koji budu prolazili tom rutom imaju zadaću budno motriti hoće li nešto uočiti.

Melvan je za Radio Dalmaciju komentirao i dezinformaciju koja se pojavila u petak kasno navečer na društvenim mrežama. Naime, supruga jednog hrvatskog kapetana napisala je na Facebooku da su pomorci nađeni živi. Kasnije je obrisala status.

- Sinoć je bila baš luda večer, ne znam što je bilo toj ženi. ‘Ubila’ je obitelj, znate kako je poletjeti i onda sletjeti na beton. Prestrašno. Bio sam sinoć u kontaktu s obitelji, oni su u totalnoj komi. Ovo jutros će im dodatno teško pasti, rekao je Melvan.

Prefektura Martinique na konferenciji za medije i na društvenim mrežama objavila je izvješće o potrazi koja je trajala više od dva tjedna. U akciji su spašena tri mornara, ali su pronađena i četiri tijela. Pretražena je površina od 205.000 kilometara, što je veličine kao 43 posto površine Francuske. U potrazi je sudjelovalo ukupno 19 brodova i 15 međunarodnih zrakoplova. Već više od 10 dana nisu pronađeni nikakvi ostaci Bourbon Rhodea, mornari niti splavi za spašavanje. Aktivna potraga nastavit će se ako sateliti ili bilo tko drugi uoči neke objekte u moru. Sateliti EMSA-e snimat će to područje još nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:15