OBOLIO STARIJI BRAČNI PAR

U SPLITU POTVRĐENO PRVO DVOJE ZARAŽENIH, ČEKAJU SE NALAZI ZA JOŠ DVIJE OSOBE 'Ovaj trenutak smo očekivali i dočekali smo ga spremni'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.03.2020. u 10:53

Split, 030812.
Hitni Kirurski prijem KBC Split na firulama.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX

KBC Split, ilustracija

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije održao je jutros konferenciju za novinare o epidemiološkoj situaciji u toj županiji. Kako smo pisali, jučer su potvrđena prva dva slučaja u toj županiji.

- Radi se o starijem bračnom paru, trenutno su u KBC-u Split i njihovo je stanje dobro. Na području županije se 500 ljudi nalazi u samoizolaciji. Stalno smo u koordinaciji s Nacionalnim stožerom. Pozivamo ljude na odgovorno ponašanje, rekao je Luka Brčić, šef kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije.

- Na klinici za infektologiju su četiri osobe hospitalizirane. Dvije osobe su potvrđene, dok za dvije čekamo nalaze. Svi su stabilno. Znamo izvor iz kojeg su mogli biti inficirani. Pripremili smo se, posebno za prihvat najteže oboljelih, kaže zamjenik predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split, prof. dr. Ivo Ivić.

- Ovaj trenutak smo očekivali i dočekali smo ga spremni. Pacijenti su ospkrbljeni na najbolji mogući način. Da bismo nastavili na jednaki način, prema odluci ministra smo pokrenuli mobilizacijski ustroj, usmjerili smo naš rad na akutne i hitne bolesnike zaustavivši kontrolne pregled koliko je to moguće. Bolesnici iz bolnice na Križinama su premješteni u bolnicu na Firulama. Na Križinama organiziramo respiracijski centar s dvije odvojene cjeline. Jedna je ambulanta za bolesnike s respiratornim poteškoćama, a druga potpuno odvojena cjelina odnosi se na potencijalno bolesne, inficirane koronavirusom. Od ponedjeljka prelazimo na mobilizacijski ustroj tako da će osoblje raditi u turnusima prema točno određenom rasporedu, rekao je ravnatelj KBC-a Split prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović.

Kontakti zaraženih su obrađeni rekla je dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Split, a zaraženi bračni par nije bio u kontaktu s dvije hospitalizirane osobe čiji se nalazi još čekaju.

Ravnatelj Meštrović je objasnio kako su jučer rađena pokusna testiranja i tehnologija radi uspješno.

- Možda još neki dan da budemo posve sigurni, ali svi su rezultati točni. U ponedjeljak kada pređemo na rad u novom ustroju mi ćemo imati i naš laboratorij koji će nam davati podatke za naše bolesnike. Što je osobito važno jer je KBC Split ponajprije imenovan kao središe i mjesto koordinacije za četiri županije. Spremni smo za sve različite scenarije, istaknuo je ravnatelj Meštrović.

Izdvajamo