OPREZA NIKAD DOSTA

U Splitu uhićen Estonac s uređajima za skidanje podatka s bankovnih kartica

Ilustracija
 Josko Supić / Ilustracija / CROPIX

Policija je u Splitu uhitila državljanina Estonije kod kojeg je pronađena oprema za preuzimanje podataka s bankovnih kartica, izvijestila je u petak Policijska uprava splitsko - dalmatinska.

Policajci su 3. srpnja na bankomatu u Dioklecijanovoj ulici u Splitu uočili postavljen uređaj za skidanje podataka s bankovnih kartica, tzv. skimmer.

Ubrzo su kod tog bankomata zatekli 38-godišnjeg državljanina Estonije prilikom demontiranja uređaja. Uhićen je i priveden u službene prostorije, ističu u priopćenju.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana koji koristi na splitskom području, gdje je pronađena oprema za ilegalno preuzimanje podataka s bankovnih kartica na bankomatima - uređaji za snimanje videozapisa tipkovnice prilikom unosa PIN broja i magnetnih zapisa s platnih kartica, prijenosno računalo, SIM i memorijske kartice i razna elektronička oprema.

Protiv Estonca je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog "zlouporabe naprava" i predan je pritvorskom nadzorniku.

Policija je u priopćenju upozorila građane na ovakve situacije te savjetuje da budu pažljivi prilikom korištenja bankomata, prije svega da vode računa o zaštiti PIN broja.

- Čak i kad prilikom podizanja novca ne vidite kraj sebe druge osobe, nastojte zakloniti unos PIN-a - upozorava policija.

- U slučajevima kad transakcija na bankomatu nije moguća, nije došlo do isplate novca ili imate bilo kakvih problema s karticom, ne obraćajte se za pomoć drugim osobama niti takvu pomoć prihvatite ukoliko vam se ponudi, već o tome bez odgode obavijestite banku. Ukoliko primijetite bilo kakve sumnjive dijelove ili uređaje na bankomatu, koji na bilo kakav način odstupaju od uobičajenih, o tome odmah obavijestite policiju.

Policijski službenici će doći do bankomata te ukoliko utvrde da su na bankomatu postavljeni skimmeri, kamere i slični uređaji, koji ne pripadaju bankomatu, poduzet će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja - stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:08