SPAŠAVANJE SEZONE

U SRIJEDU KONKRETAN PRIJEDLOG OTVARANJA GRANICA! Čak 75 posto Austrijanaca i Nijemaca želi na ljetovanje, a njih 65 posto želi doći u Hrvatsku!

 
 Goran Sebelic / CROPIX

PULA - Europska komisija u srijedu će izaći s konkretnijim prijedlogom otvaranja granica, izvijestio je danas Povjerenstvo za turizam Istarske županije istarski europarlamentarac Valter Flego na današnjoj sjednici gdje se razgovaralo kako spasiti sezonu i je li Istra spremna za prihvat turista. Bivši zastupnik u EP Ivan Jakovčić, koji je također član ovog povjerenstva, kazao je pak da je jedno istraživanje koje je provedeno među Nijemcima i Austrijancima, pokazalo da njih 75 % želi otići na ljetovanje, a od kojih čak 65 % želi doći upravo u Hrvatsku.

Na sjednici je bilo govora i o mogućnostima za dolazak avio-gostiju, posebice u slučaju letova nisko budžetnih aviokompanija, čime se bavi Hrvatska turistička županija, dok je TZ Istarske županije zadužen za komunikaciju s tvrtkom Easy JET. Nadalje, govorilo se i o mjerama postupanja na plažama, te je rečeno kako će kontrolu vršiti u prvome redu Državni inspektorat, a potom i komunalni redari te sami koncesionari plaža, uz ophodnje policije i Stožera civilne zaštite.

Čelni čovjek Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac kazao je pak da trenutno u Istru nije moguće doći u turistički obilazak.

- Pri ulasku u državu više ne postoje zdravstvene mjere, poput one samoizolacije, ali turistički dolazak trenutno nije moguć. Trenutno je omogućen ulazak državljanima iz EU i trećih zemalja poput BIH i Srbije, i to u slučaju posjedovanja nekretnine u Hrvatskoj, u slučaju posjedovanja registriranog poduzeća ili gospodarske djelatnosti čiji je strani državljanin vlasnik ili član uprave, na poziv poslovnog subjekta iz Hrvatske radi poslovnog razgovora, u slučaju prisustvovanja posljednjem ispraćaju ili radi posjeta bolesnoj osobi, naveo je.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović dodao je da u Istri već 23 dana nema niti jedne zaražene osobe. Također, u slučaju pokretanja turizma, pulska Opća bolnica imat će dovoljno kapaciteta u slučaju zaraze gostiju.

Osvrnuo se i na dva dokumenta koja su Zavodu stigla na pregled proteklog tjedan, a to su prijedlozi epidemioloških postupanja u lukama nautičkog turizma - marinama, odnosno putničkim agencijama.

Oba dokumenta su usuglašena s epidemiolozima te spremna za dostavu nadležnim ministarstvima i Stožeru CZ RH. Tijekom dana će biti pregledan letak koji se odnosi na prilagodbu turističke animacije pravilima Stožera, te prijedlog protokola za otvaranje vodenih parkova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:25