VODENI VAL

U TIJEKU BESPOŠTEDNA BORBA S NABUJALIM RIJEKAMA Na Korani i Kupi i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, a vodostaji ne prestaju rasti

 
Poplava
 Robert Fajt / CROPIX

U Karlovcu su na Korani i Kupi prema podacima Hrvatskih voda na snazi izvanredne mjere. Tamo je rijeka Korana poplavila dvorišta desetak obiteljskih kuća, dok se rijeka Mrežnica u Dugoj Resi izlila iz korita i poplavila pet obiteljskih kuća.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić za Hinu je rekao da su vodostaji rijeka Korane i Kupe iznad ranije procijenjenih vrijednosti.

"Najgora je situacija na području Mostanja, Logorišta, Male Švarče i Turnja", kazao je Mandić dodavši da boks barijere postavljene na tom području daju svoje rezultate te da se voda koja se izlila crpi pumpama i vraća u korito.

Rijeka Korana, koja je dosegla razinu iznad procijenjenih vrijednosti te je u 12 sati iznosila 766 cm, ušla je u dvorište 10-ak obiteljskih kuća.

"Zadatak nam je zaštititi svaku obiteljsku kuću da voda ne uđe unutra", kazao je gradonačelnik dodavši da je trenutno na terenu preko 100 pripadnika JVP-a i DVD-a i gradskih tvrtki, a jednako toliko pripadnika kooperantskih tvrtki Hrvatskih voda.

Raste vodostaj i rijeke Kupe, prema zadnjim mjerenjima bila je na razini 756 centimetara, a zbog njenog izlijevanja zatvoreno je nekoliko cesta.

"Što se tiče nas u gradu, vodostaje Kupe i Korane do 800 cm mi možemo relativno obraniti, sve ostalo je nešto drugo. Ako ne bude bilo velikih probijanja predviđenih vodostaja, mislim da ćemo uspjeti obraniti sva područja", kazao je karlovački gradonačelnik.

FOTOGALERIJA: Visok vodostaje rijek Korane u Karlovcu i Rastokama

U jučerašnjim prognozama Hrvatske vode procijenile su da će vrhunac vodenoga vala biti danas prijepodne, no Mandić kaže se u ovom trenutku ne može utvrditi kada će biti vrhunac vodnog vala te da su sljedeća 24 sata ključna.

Mrežnica poplavila pet kuća u Dugoj Resi

Načelnik Stožera civilne zaštite u Dugoj Resi Boris Škrtić kazao je Hini da se rijeka Mrežnica izlila iz korita na mnogim mjestima na području Varoša, Mrzlog Polja i Svetog Petra te da je ušla u pet obiteljskih kuća. Na mjernoj postaji Juzbašići Mrežnica je u 13 sati dosegnula 341 cm.

"Poplavljeni su podrumi kuća i prizemni dijelovi, ali nije bilo potrebe za evakuacijom stanara", kazao je Škrtić i dodao da kuće od poplave brane vatrogasne snage.

Na terenu je oko petnaest vatrogasaca, pripremljeni su nasipi, a voda će se iz kuća uklanjati vodenom pumpom ako za to bude potrebe, obzirom da se za sada radi samo o plitkoj vodi koja se sada ne može ispumpati.

Prema informacijama s terena, situacija nije alarmantna i zabrinjavajuća u odnosu na ono što je bilo prijašnjih godina. Karlovačko naselje Logorište spašeno je od veće poplave zahvaljujući barijerama postavljenima ranijih godina.

Gosti u kampu Slapić u Belavićima premješteni su na višu razinu, jer je voda ušla u najniži dio kampa. Prema zadnjim informacijama Donja Mrežnica u Juzbašićima dosegnula je 340 najviši izmjereni vodostaj 1959. godine i dalje raste, pa je vrlo teško reći što će se događati u narednim satima na dugoreškom području, prenosi KAportal.

Hrvatske vode: U iduća tri dana smirivanje vodostaja

Iz Hrvatskih voda izvijestili su u utorak da se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja rijeka na području Hrvatske, uključujući i najugroženija područja oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

U protekla 24 sata pale nove značajnije količine oborina koje su utjecale na daljnji porast vodostaja rijeka, osobito Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i Une.

No, iz Hrvatskih voda ističu kako se u iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina što će dovesti do opadanja vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnici.

Izvijestili su i da je vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u protekla 24 sata porastao za više od 5 metara te da je i dalje u laganom porastu od 6 cm/sat.

Podsjećaju i da je prošle godine postavljen privremeni sustav obrane od poplava od "box" barijera na karlovačkom području koji izdržava trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice dok se procjedne i zaobalne vode uspješno evakuiraju s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Navode i da su vodostaji rijeke Korane ostvarili izuzetno visoke razine te da još rastu po 1 cm/sat te da će biti samo 30-ak centimetara niži od apsolutnih rekordnih vrijednosti iz 2014. godine, dok je vodostaj rijeke Mrežnice na mjernoj postaji Juzbašići u 14 sati iznosio je 342 cm, što je premašilo rekordni vodostaj rijeke iz 1959. godine koji je bio 340 cm.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice priopćeno je kako su vatrogasci, osim na zagrebačkom području zbog saniranja posljedica nevremena, angažirani i u mjerama zaštite od poplava.

U Sisačko-moslovačkoj županiji u posljednja 24 sata vatrogasne postaje imale su 23 intervencije, a trenutno su angažirani na području Hrvatske Kostajnice.

"Domaći vatrogasci i ispomoć s područja županije rade na postavljanju barijera i zečjih nasipa, te se nadamo da neće doći do većih problema“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su u pripremi i snage na jasenovačkom područja, stoji u priopćenju.

Na području Karlovačke županije obavljene su 24 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta i obrane od poplava, na području Krapinsko-zagorske županije bilo je 27, a u Varaždinskoj županiji zabilježena je 21 takva intervencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:38