SLAGANJE VLADE

U TIJEKU JE VELIKA BORBA ZA POZICIJU ŠEFA MORH-a: HSS želi Rukavinu, HSP AS Tepeša, ali u HDZ-u ne žele ni čuti za to - novi ministar će biti Krstičević!

HSP AS želi na čelu MORH-a svog predsjednika Ivana Tepeša, a HSS svog potpredsjednika Darka Rukavinu
 Ante Čizmić / CROPIX

Iako službeni razgovori Domoljubne koalicije i Mosta o sastavu nove Vlade počinju u ponedjeljak, borba za raspodjelu ministarskih fotelja prilično već se zahuktala. Jedna od pozicija za koju je zainteresirano više koalicijskih partrnera unutar Domoljubne koalicije je ona ministra obrane. Iako je, prema informacijama Jutarnjeg lista, HDZ zauzeo čvrsti stav da u raspodjeli resora upravo njima pripada MORH, za tu poziciju su jako zainteresirani i HSP dr. Ante Starčević te HSS. Usprkos jakom interesu ta dva koalicijska partnera za tu poziciju, u HDZ-u smatraju da oni imaju pravo predložiti svog čovjeka za ministra. U tom slučaju ministar obrane bio bi Damir Krstičević, novoizabrani saborski zastupnik.

"Ja sam saborski zastupnik i mogu vam samo reći da o poziciji ministra obrane sa mnom nitko nije razgovarao niti sam ja sudjelovao u tim razgovorima", rekao nam je jučer kratko Damir Krstičević. Prema dostupnim infomrmacijama, u tijeku su snažna lobiranja HSP-a AS i HSS-a da njima pripadne to ministarstvo. Prema našim informacijama, HSP AS na to bi mjesto želio postaviti svog predsjednika Ivana Tepeša, a HSS svog potpredsjednika Darka Rukavinu. Rukavina je nekadašnji zapovjednik postrojbe za posebne namjene Tigrovi. Umirovljen je 2008. godine u činu brigadnog generala na poziciji zamjenika zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Naši nam sugovornici tvrde kako je ipak teško očekivati da će HDZ svojim partnerima prepustiti to tzv. državno ministarstvo. U tom slučaju Damir Krstičević bi na toj funkciji naslijedio svog ratnog druga iz 4. gardijske brigade, ali i protivnika iz iste izborne jedinice na nedavnim parlamentarnim izborima Antu Kotromanovića.

HDZ-ov prijedlog da Damir Krstičević bude ministar obrane nije iznenađenje. Puno prije parlamentarnih izbora predviđalo se da bi upravo on mogao sjesti u tu fotelju u slučaju pobjede HDZ-a. Krstičević je i predsjednik HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove pa i s te pozicije slovi kao glavni kandidat za ministra.

Damir Krstičević je 1991. godine završio vojnu kademiju JNA te se kao dragovoljac priključio Zboru narodne garde. Bio je zapovjednik 115. brigade te 4. gardijske brigade. Sudjelovao je u operacijama Maslenica, Zima 94., Ljeto 95., Oluja. Nakon rata imenovan je zapovjednikom 5. zbornog područja sa sjedištem u Pazinu. S te pozicije upućen je na školovanje na US Army War College koji je uspješno završio. Po povratku u Hrvatsku imenovan je za zamjenika načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske. Vojna karijera naprosto mu je prekinuta nakon što je potpisao pismo ratnih zapovjednika hrvatskoj javnosti. Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić ga je zajedno s ostalim djelatnim generalima koji su potpisali pismo umirovio 2000. godine. Tada je imao 31 godinu.

Godinu dana poslije zaposlio se kao menadžer u tvrtki M San. Ubrzo je imenovan prokuristom, a potom je postao direktor KING ICT-a, tvrtke kćeri te kompanije. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu završio je program edukacije "Korporativno upravljanje za članove nadzornih i upravnih odbora".

Poslije je imenovan članom Nadzornog odbora KING ICT-a i M SAN Grupe. Kako je KING ICT u vrijeme HDZ-a postao jedan od najvećih dobavljača računalne opreme državnih institucija, pojavile su se optužbe da tvrtka dobiva poslove upravo zahvaljujući vezama Krstičevića i HDZ-ove vrhuške. Istraga je pokrenuta nakon smjene vlasti, ali ništa nezakoknito nije pronađeno. Bivša premijerka Jadranka Kosor imenovala ga je 2011. godine svojim savjetnikom za vojna pitanja.

Prvi potezi: Proračun, avioni i novi načelnik GS-a

Budući ministar obrane neće imati puno vremena za upoznavanje sa sustavom. Odmah po stupanju na dužnost čeka ga usuglašavanje s predsjednicom Republike oko imena novog načelnika Glavnog stožera koji na dužnost stupa 1. ožujka. Sljedeće godine vojni i politički vrh trebao bi donijeti odluku o nabavi novog modela borbenog aviona. No, prva bitka novog ministra obrane je vojni proračun za sljedeću godinu koji bi u najgorem slučaju morao ostati na razini ovogodišnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:30