VIRUS H1N1

U tri dana od svinjske gripe umrlo dvoje Riječana

    AUTOR:
    • Luka Benčić

  • OBJAVLJENO:
  • 01.02.2011. u 15:00

Pula, 091109.
Danas je u Puli pocelo cjepljenje protiv gripe. Za sada je stiglo samo cijepivo protiv obicne sezonske gripe a pocetkom prosinca ocekuje se i cjepivo za svinJsku gripu.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

RIJEKA - Svinjska gripa , odnosno virus AH1N1 , odnijela je i drugi život u Rijeci. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrđuju da je kod druge žrtve, 76-godišnje žene, utvrđen virus.

Kako ističe Đana Šahor, voditeljica Epidemiološke službe u NZZJZ-u, riječ je o osobi koja je bolovala od kroničnih bolesti srca, pluća i dijabetesa, dakle spadala je u rizičnu skupinu kod koje je svaka gripa opasna.

Umrla je 30. siječnja, a prva je žrtva, 71-godišnji muškarac, umrla dan ranije. On je također bio plućni i srčani bolesnik.

Prema evidenciji NZZJZ-a, kod ukupno 34 osobe koje su se liječile u bolnici potvrđen je virus AH1N1. Trenutno u bolnici nema nikoga sa svinjskom gripom tko se nalazi u kritičnom stanju.

Inače, u Primorsko-goranskoj županiji ove je sezone zabilježeno preko 1500 slučajeva pandemijske gripe, a trend je još uvijek uzlazan. Lani, kada je također vladala pandemija svinjske gripe, u toj regiji nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj. Posljednja je smrt u Rijeci prouzročena gripom zabilježena 2005. godine.

Izdvajamo