POLICIJA ISTRAŽUJE SLUČAJ

U UMAGU MUČEN I UBIJEN MAČAK? Vlasnik sumnja na susjeda lovca: 'I prije je prijetio. Juna nije zgazio auto, to je bio monstruozan sadistički masakr'

 
gospodin Ivan Papac s mačkom Junom
 Privatni album

- Našeg mačka nije zgazio automobil, nego se radi o monstruoznom sadističkom masakru - kaže nam gospodin Ivan Papac iz Umaga, čiji je mačak Juno prije tjedan dana pronađen mrtav na livadi nedaleko od njihove obiteljske kuće.

- Moja supruga išla se prošetati na livadu oko osam ujutro 14. listopada. Radi se o livadi koju mi iz naselja Komunela uvijek koristimo za rekreaciju, zabavu i druženje sa svojim kućnim ljubimcima. Naš je Juno tamo često dočekivao ljude, nije ih se bojao, bio je umiljat i druželjubiv. Svakog bi jutra izašao ondje obaviti nuždu pa bi čekao moju suprugu koja se ide prošetati s našom kujicom Nalom. No supruga ga je to jutro pronašla mrtvog. Pala je s nogu i od šoka nije ni vidjela u kakvom je stanju naš ljubimac. On je upucan sačmaricom, pa su mu onda odrezani rep i desna noga te mu je izvađena utroba. Odstranjeno mu je cijelo prsište, sva rebra - još uvijek u šoku jedva prepričava gospodin Papac.

Kao dokaz za to da se ne radi o nesretnom slučaju navodi i činjenicu da je lokva krvi bila 30-ak metara dalje od mjesta na kojem je mačak pronađen. Supruga je to jutro srela i njihova susjeda, inače lovca, koji je, kako kaže Papac, jedini od susjeda imao problem s Junom i još šest drugih mačaka obitelji Papac.

Privatni album

- On je supruzi i rekao da je Juna zgazio automobil, što nikako nije istina. Ne mogu ni u koga upirati prstom, no uvjeren sam da ga je upravo on ubio i masakrirao. Po načinu na koji su Junu 'ošišana' rebra, može se zaključiti da takvo što može napraviti samo lovac. A upravo se tu noć odvijao lov u našoj blizini. Ubijeno je osam lisica. Nije mi jasno zašto policija nekad ne dođe u kontrolu kad se najavi lov. Puca se tek nešto više od desetak metara od naših kuća.

Susjed o kojem pričam podmeće zamke u našim dvorištima te tako ubija pitome srne i zarađuje na tome - kaže Papac, dodajući da mu je spomenuti susjed već prijetio kako će “ostati bez mačaka” te da je njegovoj supruzi na pitanje zašto toliko mrzi te životinje jednom prilikom rekao da ih on smatra “tek nešto većim štakorima”.

- Čovjek koji tako mrzi druga živa bića ne može voljeti ni sebe - kaže Papac.

I dalje u suzama, prisjeća se uspomena na ljubimca koji je, kaže, bio božanstveno stvorenje kojeg je cijela njegova obitelj obožavala.

- Moj sin, student, ga je prije godinu i pol kao mačića našao u skate-parku u Umagu. Odgojili smo ga u predivno biće. Obožavala ga je i naša kujica Nala, koja je također udomljena. Zapravo ga je ona odgojila. Stalno su bili skupa, čak su i spavali zajedno. Juno je bio lijek! Moja je supruga oboljela od karcinoma. On bi joj stalno prilazio, naslonio joj glavicu na ruku, tješio je. Preko noći joj se znao obaviti oko vrata, da zna da je tu - priča Papac, uvjeren: taj je mačak svima bio terapija.

Privatni album
mačak Juno i kujica Nala

- Životinje čovjeku mogu napraviti samo dobro, mogu promijeniti čak i zlikovca. Ja sam diplomirani pedagog, a moja je supruga odgajateljica. I stvarno vjerujemo u to - kaže pa dodaje i da smatra kako je nužno da se sistem počne sustavno brinuti o domaćim životinjama.

- Moj je mačak samo primjer. Stalo mi je da što više ljudi ovo vidi i da osvijestimo činjenicu da je životinja naš prijatelj. Moramo se tako početi i ponašati. Evo, na primjer, u Umagu, gradu s proračunom od 200 milijuna kuna, ne postoji azil. Sve ovisi o entuzijastima, pojedincima, a naše životinje trebaju jaču zaštitu - govori Papac.

O cijelom se slučaju očitovala i umaška policija, koja nam je potvrdila da su 15. listopada oko 11,30 sati zaprimili dojavu 62-godišnjaka da je oko 8,30 sati na putu oko naselja Komunela pronašao mrtvu mačku.

- O događaju je upoznata nadležna veterinarska inspekcija. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti ovog događaja - rekli su nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:32