NESLAVNI REKORDER

U UNIJI SAMO MAĐARI IMAJU VEĆI PDV OD NAS 'Tko će investirati kad Vlada stalno mijenja stope PDV-a?'

Po visini međustope Hrvatska će biti rame uz rame s problematičnim članicama s ruba periferije
 IJF

Ako međustopu PDV-a poveća na 13 posto, kako je Vlada najavila, Hrvatska će opet biti među neslavnim rekorderima u EU, upozoravaju na Institutu za javne financije (IJF).

Naime, višu međustopu od tih 13 posto, koje Banski dvori najavljuju za sljedeću godinu, u EU imaju jedino Mađarska, 18 posto, te Finska, 14 posto, i Irska, 13,5 posto. Po visini međustope Hrvatska će biti rame uz rame s problematičnim članicama s ruba periferije zone eura, Grčkom i Portugalom, u kojima međustopa PDV-a također iznosi 13 posto. Inače, međustopu PDV-a primjenjuje 18 članica EU-a, a preostalih 10 je ne koristi, već se odlučilo samo na dvije stope toga poreza - opću i sniženu, ili, kao Danska, ima samo jednu stopu PDV-a.

Izvor: Institut za javne financije

No, problem nije samo u visini međustope koja će se od Nove godine obračunavati na jestiva ulja i masti, bijeli šećer, dječju hranu, opskrbu vodom, ugostiteljske i turističke usluge, određene novine i časopise, časopise za kulturu i umjetnost i ulaznice za koncerte. Povećanje međustope PDV-a od tri postotna boda, ocjenuje Marina Kesner - Škreb s IJF-a, naizgled ne predstavlja veliku promjenu, ali implikacije su mnogo veće jer nova porezna promjena unosi dodatni nemir u gospdoarstvo i šalje poruku o nestabilnom poreznom okruženju. Posebno ako se uzme u obzir da smo po visni opće stope PDV-a od 25 posto već sada među europskim rekorderima.

Izvor: Institut za javne financije

- Koji će strani investitor doći u zemlju u koju kojoj ga država 2014. iznenađuje s novim stopama PDV-a, samo nekliko mjeseci nakon što je u srpnju 2013. donijela posve novi Zakon o PDV-u? Kako poslovni subjekti mogu planirati svoju budućnost i ulaganja, kada se porezi, ovoga puta PDV, tako često mijenjaju? Oni sada moraju presložiti svoje bilance za 2014. i odlučiti hoće li apsorbirati predloženo porezno povećanje međustope PDV-a i smanjiti svoje profite ili će jednostavno povećati cijene - ističe Kesner - Škreb u novom Aktualnom osvrtu IJF-a.

Izvor: Institut za javne financije

U konačnici, zadnju riječ o sudbini hrvatske međustope PDV-a od 13 posto mogao bi dati Bruxelles. Naime, u EU je, upozorava Kesner - Škreb, u tijeku preispitivanje PDV-a u smjeru izgradnje jednostavnijeg i učinkovtijeg sustava s manjim brojem izuzeća i sniženih stopa. Prijedlozi Europske komisije u tom pravcu očekuju se do kraja godine.

- Ti će prijedlozi određivati i korištenje sniženih stopa u Hrvatskoj kao 28. članici EU-a - zaključuje Kesner - Škreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:40