TEŠKA SITUACIJA

U Varaždinu u zadnja 24 sata preminulo 10 osoba: ‘Imamo 5 puta veću smrtnost nego inače u ovo doba‘

Naši podaci nisu zabrinjavajući, oni su alarmantni, rekao je ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić
Šatori ispred varaždinske bolnice
 Željko Hajdinjak/Cropix

Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata u Općoj bolnici Varaždin umrlo je deset pacijenata, a to je pet puta veća smrtnost nego što je uobičajeno u ovo doba godine, rekao je u srijedu ravnatelj te bolnice Nenad Kudelić poručivši kako su podaci alarmantni.

- Naši podaci nisu zabrinjavajući, oni su alarmantni, trenutno se na liječenju nalazi 212 pacijenata. Samo u posljednja 24 sata 10 pacijenata je umrlo od koronavirusa što je pet puta veća smrtnost koja je inače normalna u ovo doba godine. Svi liječnici su preopterećeni, priljev pacijenata je dva i pol puta veći u odnosu na isto razdoblje lani. Nažalost, jučer smo morali aktivirati i vojne šatore koji za sada služe kao tranzicijski odjel za privremeni smještaj do transporta na druge lokacije, no kako sada stvari stoje šatori će morati biti i novi stacionarni odjel. Zahvaljući iznimnom naporu svog osoblja i dalje zbrinjavamo i pacijente koji nisu oboljeli od koronavirusa - rekao je Kudelić nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske liječničke komore Krešimirom Luetićem.

image
Šatori ispred varaždinske bolnice
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Šatori ispred varaždinske bolnice
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Šatori ispred varaždinske bolnice
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Šatori ispred varaždinske bolnice
Željko Hajdinjak/Cropix

On je još jednom apelirao na građane da se pridržavaju mjera jer će u suprotnom uslijediti slom zdravstvenog sustava.

Luetić je u Varaždin došao dati podršku zdravstvenim djelatnicima. Podsjetio je da su prije tri tjedna s još pet krovnih liječničkih organizacija Vladi uputili zahtjev za uvođenjem strožih mjera.

- Tada, 2. studenog, Hrvatska je imala 1100 hospitaliziranih bolesnika i 94 pacijenta na respiratoru. Danas, tri tjedna kasnije, imamo dvostruko više pacijenata u bolnicama i gotovo tri puta više pacijenata na respiratorima - rekao je Luetić.

- Svaki dan je iznimno bitan za donošenje strožih mjera kojima jedino možemo usporiti epidemiju. Otvaranje šatora u Varaždinu je možda i najslikovitiji primjer kamo idemo s ovom epidemijom - dodao je predsjednik HLK koji je o epidemiji govorio i u HRT-ovoj emisiji "Studio 4".

image
Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin
Željko Hajdinjak/Cropix

- Mi smo u onoj crvenoj zoni, rekao bih da smo "vrištećoj crvenoj zoni" i svi trebaju jasno znati o čemu se ovdje radi. Dakle, liječnici, zdravstveno osoblje, rješavaju posljedicu epidemije, no, uzroci, priljev pacijenata i dalje je jednako visok te se treba poraditi na priljevu pacijenata u zdravstvene ustanove, izjavio je Luetić za HRT.

Dodao je kako su Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija među najugroženijim županijama pa tako i njihove bolnice. Rekao je da je i Grad Zagreb u sve težem epidemiološkom položaju, te se boji da Hrvatska kreće prema negativnom smjeru epidemije.

image
Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Dr. Renata Krobot, voditeljica intenzivne u OB Varaždin
Željko Hajdinjak/Cropix

Dr. Renata Krobot, voditeljica intenzivne u OB Varaždin, kazala je da se u ovom trenutku u jedinici intenzivnog liječenja nalazi 16 bolesnika odnosno 14 bolesnika je na respiratoru, a dva bolesnika se nalaze na potpori s visokim protocima kisika.

Dodala je da je prvi bolesnik u bolnicu na respirator primljen 17. listopada, a smrtnost iznosi 77%. Prosječna dob umrlih je 67 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:52