SLAVONIJA

U VINKOVCIMA HOSPITALIZIRANA DVOJICA MLADIĆA KOJI SU SE NEDAVNO VRATILI IZ KINE Čekaju se rezultati analiza na koronavirus

 Goran Mehkek / Ilustracija / CROPIX

Nakon što je otklonjena mogućnost da je 26-godišnjak iz Đakova, koji se 20. siječnja vratio iz Kine, zaražen koronavirusom, nova dva suspektna slučaja u ponedjeljak su se pojavila u Vinkovcima.

Kako doznajemo, riječ je o dvoje pacijenata koji su se nedavno vratili iz Kine i kod kojih su se pojavili simptomi koji ukazuju na potencijalnu zarazu koronavirusom zbog čega su hospitalizirani u Općoj i županijskoj bolnici u Vinkovcima, gdje je oko 16 sati održana konferencija za medije.

Na konferenciji je rečeno da se čekaju rezultati nalaza iz Zagreba, ali da prema kliničkoj slici izgleda da nije vjerojatno da hospitalizirani mladići imaju koronavirus.

- Izolirani su, po kliničkoj slici to ne upućuje na koronavirus, no poduzete sve mjere sprečavanja prijenosa zaraze, izjavio je ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić.

Dvojica mladića, jedan u dobi od 23, drugi od 24 godine, dio su skupine od deset radnika s područja Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije koji su se prije dva dana vratili iz Šangaja i svi se nalaze pod pod nadzorom epidemiologa. Hospitalizirani dvojac kao simptome ima blago povišenu temperaturu i respiratorne simptome.

- S obzirom na preporuku Ministarstva zdravstva i sve mjere koje poduzimamo u svezi koronavirusa mi smo ih zaprimili u bolnicu, izuzeli smo sve uzorke i poslali u Kliniku za infektivne bolesti u Zagreb, kazao je ravnatelj Šporčić dodajući kako bi se po kliničkoj slici moglo prije reći da nisu, nego da jesu obolili od koronavirusa.

Po Šporčićevim riječima, u vinkovačkoj bolnici su poduzete sve mjere sprečavanja prijenosa koronavirusa.

- Mislim da u ovom trenutku ne postoji nikakva ozbiljna prijetnja javnom zadravstvu, kazao je dodajući kako se nada da će nalazi dvojice mladića biti gotovi do utorka ujutro.

Dvojica mladića dio su skupine od deset radnika s područja Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, koji su se prije dva dana vratili u Hrvatsku iz kineskog grada Šangaja gdje su radili za jednu hrvatsku građevinsku tvrtku. Dvojica mladića, kod kojih su primjećeni simptomi mogućeg oboljenja od koronavirusa, hospitalizirani su u vinkovačkoj bolnici, dok se ostali nalaze kod svojih kuća pod nadzorom epidemiologa.

Podsjetimo, u nedjelju poslijepodne javnost je doznala kako je u KBC-u Osijek hosipitaliziran pacijent iz Đakova, koji se dan ranije javio svojoj liječnici obiteljske medicine s temperaturom od 38 stupnjeva.

Kako je mladić desetak dana ranije vratio sa službenog puta iz Kine odmah je upućen na Kliniku za infektologiju KBC-a Osijek gdje je hospitaliziran i izoliran od ostalih pacijenata.

Odmah su učinjene pretrage i izuzeti uzorci za analizu koji su poslani na Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a u ponedjeljak prijepodne definitivno je potvrđeno da 26-godišnjak nema koronavirus te je u poslijepodnevnim satima otpušten na kućnu njegu.

Inače, iz Ministarsrva zdravstva poručuju kako će zbog iznimne zainteresiranosti javnosti i medija uskoro biti ustrojena služba za informiranje, koja će biti zadužena da informiranje o novostima vezano za koronavirus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:52