SLOŽENI ODNOSI

U VLADI SUZDRŽANI OKO DOLASKA VUČIĆA: Čvrsto smo reagirali na nedavne postupke Srbije, u toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete

 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

- Vlada želi rješavati otvorena pitanja u odnosima sa Srbijom čemu svjedoči i sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, prva u tri godine, priopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

- Odnosi Hrvatske i Srbije su složeni, međutim upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rješavaju Vlada RH u stalnom je dijalogu sa srbijanskom stranom. Jučer i danas u Beogradu i Bačkom Monoštoru u tijeku je sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Ovo je prvi sastanak Odbora nakon više od tri godine, objavilo je Ministarstvo.

MVEP naglašava i kako će se početkom veljače u Zagrebu održati novi sastanak koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Prvi je sastanak održan krajem prošle godine, a za početak ožujka se priprema i sastanak Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Srbije.

Vijesti o sastancima raznih mješovitih odbora dviju zemalja dolaze uoči najavljenog i dugo očekivanog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

MVEP ipak napominje kako ustrajnosti hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa ne pridonose postupci srbijanske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u UN-u. Vlada RH je reagirala vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS. U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika, kaže se u izjavi MVEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:08