NOVI PROBLEMI

U VUKOVAR VRAĆAJU SKINUTE PLOČE S ĆIRILICOM Gradonačelnik Vladi: 'Ne činite to!'

VUKOVAR - Ploče s latinično-ćiriličnim natpisima državnih ustanova i institucija koje su prije dva tjedna skinute sa šest zgrada i predane vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi ovih dana bit će vraćene na pročelja zgrada Ureda državne uprave, Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva, Županijskog i Općinskog suda...

Podsjetimo, riječ je o pločama koje su 23. rujna u prigodi obilježavanja osnutka legendarne vukovarske 204. brigade skinute sa zgrada, dok je ona na zgradi Policijske postaje Vukovar razbijena, ali je istoga dana zamijenjena novom.

Ploče koje su pak predane gradonačelniku Penavi u međuvremenu je preuzela policija, koja ih je proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu, a oni su ih pak vratili njihovim vlasnicima, koji će ih sada vratiti na pročelja zgrada.

- Dobili smo jasan naputak ministra Arsena Bauka da vratimo ploču na pročelje, jer za to ne postoji nikakva zakonska zapreka. Naime, Ustavni sud je u svojoj odluci istaknuo da se ne smiju postavljati nove ploče, što ne znači da se one koje su u tom trenutku bile postavljene smiju skidati. Dakle, ovo što ćemo mi sada učiniti nije postavljanje novih ploča već vraćanje starih koje su na zgradama bile i prije odluke Ustavnog suda - rekao nam je predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Goran Bošnjak.

Gradonačelnik Penava pak drugačije tumači ovu situaciju te u priopćenju poziva „Vladu Republike Hrvatske da se suzdrži od najavljenog i opetovanog postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru do donošenja Statuta Grada Vukovara kojim to pitanje treba biti uređeno sukladno Odluci Ustavnog suda o pitanju dvojezičnosti u Vukovaru.

- Nadam se kako će Vlada Republike Hrvatske imati političke i ljudske mudrosti ne narušavati ozračje posebnog pijeteta kod građanki i građana Vukovara i cijele Hrvatske, koje se svakim danom sve više osjeća s približavanjem 18. studenoga - Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine,“ poručio je Penava, što je Bošnjak pak nazvao „politikantstvom i nepotrebnim dizanjem tenzija.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:51