ŠOK U GRADU HEROJU

'U Vukovaru smo prošli pakao, shvatili smo da za nas u Haagu nema pravde'

    AUTOR:
    • Sanja Butigan

  • OBJAVLJENO:
  • 15.04.2011. u 14:11

Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

'Vukovar je u srbijanskoj agresiji bio potpuno uništen, srušen do temelja, stanovnici ubijani, prognani i odvedeni u logore, a kako je Haag presudio, za sve nebrojene zločine nad Vukovarom'

VUKOVAR - U Vukovaru su presude hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču - a prijenos iz Haaga pratio se šutke i ozbiljnih lica - izazvale šok .

Vukovarski branitelji u prvom su trenutku doslovno ostali bez riječi . Ogorčenost, nevjericu i ljutnju zbog visine kazne oni, koji su prošli pakao ratnog Vukovara 1991. godine, nisu mogli skriti.

- Vukovar je u srbijanskoj agresiji bio potpuno uništen, srušen do temelja, stanovnici ubijani, prognani i odvedeni u logore, a kako je Haag presudio, za sve nebrojene zločine nad Vukovarom? Sjećamo se sramotne presude „vukovarskoj trojki“ i jasno nam je, i sada nakon ove presude hrvatskim generalima, da u Haagu nema prave za Hrvate - komentirao je Danijel Rehak, čelni čovjek Hrvatskog društva logoraša srpskih konc logora (HDLSKL) uvjeren kako bi Hrvatska trebala „nakon svega, prekinuti svaku suradnju sa sudom u Haagu“.

U prostorijama društva - gdje je na stolu ležao plakat s likom Gotovine - 10-tak je branitelja na tv-ekranu slušalo čitanje presude u Haagu. Nitko se, kažu, nije previše nadao oslobađajućim presudama - „barem nešto, pa je Čermak slobodan“ - no, godine zatvora za Gotovinu i Markača popratili su riječima „užas“ , „sramota“ i „tko nama sudi“.

- Stalno spominju zločinački pothvat i srpsku krajinu, a ne činjenicu da je to bio okupirani hrvatski teritorij ! Pored takvog nekorektnog odnosa zašto mi toliko želimo u Europu - ogorčen je bio Rehak.

Izdvajamo