OBRAZOVNA REFORMA

U zadnji čas povukli Barišićeve ljude iz Nacionalnog vijeća: 'Ništa se neobično ne događa, samo postoji potreba da se još malo konzultiramo'

 CROPIX

Nakon devet mjeseci nefunkcioniranja Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, jučer se na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu trebalo raspravljati o imenovanju sedam novih članova i predsjednika Vijeća.

Strateško tijelo

Tu je točku na dnevni red sjednice uvrstila predsjednica Odbora Vesna Bedeković (HDZ), no točka je povučena par sati prije sjednice. Na pitanje zašto je došlo do povlačenja točke, Bedeković odgovara:

- Ništa se neobično ne događa, samo postoji potreba da se još malo konzultiramo.

Razlog povlačenja teme s dnevnoga reda sjednice su, potvrđuju u HNS-u, konzultacije koalicijskih partnera oko imenovanja u još jednom, ovoga puta krovnom obrazovnom nacionalnom tijelu koje je zadnju sjednicu održalo u prosincu 2016.

Riječ je o stručnom i strateškom tijelu koje prati kvalitetu sustava odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, sastavljenom od predsjednika i 14 članova koje imenuje Sabor.

Politički probir

Svi članovi ne mijenjaju se istodobno pa je u siječnju istekao mandat sedmorici članova i predsjedniku. Kako novi nisu imenovani, Vijeće se ne sastaje. Iako je propisano da se 12 članova bira iz sustava odgoja i obrazovanja, a samo dva izvan njega, i ovo je tijelo podložno političkom probiranju. Tako je u svibnju Vlada donijela odluku da u tijelo zasjednu i osobe bliske konzervativnim udrugama, pokretima ili pojedincima, Crkvi i strankama poput Hrasta.

Ista imena

Ulaskom HNS-a u Vladu i dolaskom nestranačke ministrice Blaženke Divjak, ta je točka prolongirana, da bi se uoči sjednice Odbora jučer ponovno pojavila s istim prijedlozima imena: predsjednik Vijeća Neven Hrvatić, a članovi Đuro Blažeka, Suzana Vuletić, Alexander Buczynski, Eva Kirchmayer Bilić, Valentina Jerković, Ljiljana Klinger i Ivana Katavić. Ta su imena neprihvatljiva prvenstveno zastupnicima SDP-a, dok HNS očekuje kompromis oko sastava Vijeća.

- Nismo isključivi, ne inzistiramo na onoj “naši i vaši”, no to je tema koja zahtijeva razgovor. Naš je stav da u odgoju i obrazovanju nema politikantstva i zato želimo konzultacije - objašnjavaju u HNS-u.

Neven Hrvatić profesor je na Odsjeku pedagogije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i član Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma. Valentina Jerković bila je koordinatorica udruge U ime obitelji za Primorsko-goransku županiju. Suzana Vuletić docentica je na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Đakovu; od 2011. ovlaštena je promotorica prirodnog planiranja obitelji. Alexander Buczynski jedan je od povjesničara koji je u veljači 2016. branio Zlatka Hasanbegovića, a pijanistica Eva Kirchmayer Bilić glazbena je urednica u tjedniku Hrvatsko slovo, pridružena inicijativi za uklanjanje imena Trga maršala Tita.

nepoznati kriteriji Odabrani su nakon javnog natječaja u veljači prošle godine po javnosti nepoznatim kriterijima Odbora. Na isti natječaj javili su se, među ostalim, Aleksandra Čižmešija, dekanica zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Neven Budak s Filozofskog fakulteta i Josip Burušić s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”. Njihove kandidature nisu prošle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:21