DAN ODLUKE ZA F-16

U ZAGREB U ČETVRTAK DOLAZI IZRAELSKO IZASLANSTVO Vlada: 'Odluka o F-16 donesena je na temelju onog što smo tada znali'

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Detalje pisma u kojem prije nekoliko dana pisao Jutarnji list, a čije su postojanje demantirali MORH, Vlada i Ured predsjednice RH, u srijedu je objavio Obris, portal specijaliziran za pitanja iz sektora nacionalne sigurnosti.

Obris je napomenuo da je riječ o neslužbenom dokumentu čiji mu je sadržaj potvrđen s više strana.

Vodič kroz proces

Obris navodi kako dokument nosi datum 17. siječnja 2018. godine, a njime “vlada SAD-a želi da Hrvatska ima potpunu sliku o svim elementima programa F-16”. Prema istom izvoru, dokument sadrži dvije stranice, a u njemu se u pet odvojenih točaka upozorava na: 1.) preporučenu satnicu i korake za dobivanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje konkretno ponuđenih izraelskih i grčkih rabljenih aviona F-16; 2.) niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj, a tiču se strukture samih ponuđenih aviona, njihove avione kao i stanja motora, zemaljske opreme te rezervnih dijelova i obuke; 3.) mogući timeline cijelog hrvatskog posla nabave izraelskih ili grčkih rabljenih F-16; 4.) preporučenu satnicu i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona F-16V Blok 70/72 te 5.) mogući timeline cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V za Hrvatsku.

U dokumentu se naglašava da SAD smatra kako bi Hrvatska trebala prije odluke steći detaljan uvid u tehničko stanje konkretno ponuđenih rabljenih aviona te da bi potrebnu TPT dozvola za rabljene F-16, i grčke i izraelske, trebalo ishoditi prije donošenja odluke. Amerikanci su procijenili kako u slučaju poštivanja ovih preporuka Hrvatska odluku može donijeti najranije u ljeto 2018. Podsjećamo da Izrael još uvijek nema TPT za izvoz Baraka u Hrvatsku i da je Hrvatska odluku donijela 29. ožujka 2017. godine.

Neodređeni demantiji

Navode Jutarnjeg lista da je državni vrh od američke strane dobio non-paper u kojem se iznose stajališta i uvjeti SAD-a o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16 Barak iz kojeg se jasno vidjelo što američka strana zastupa izazvalo je žestoke demantije državne vlasti. Premijer Plenković je ustvrdio kako dokument u kojem SAD navodi da nije moguća prodaja nikad nije vidio. Ured predsjednice je objavio da nikad nisu primili dokument “iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabave borbenih zrakoplova”, a MORH je ustvrdio da nemaju “dokument u kojem se upozorava Republiku Hrvatsku da se ne odobrava prodaja izraelskih aviona Republici Hrvatskoj”.

U srijedu smo od Ureda predsjednice, Vlade i MORH-a zatražili da se očituju o navodima portala Obris te ih pitali jesu li dobili dokument s datumom od 17. siječnja 2018. od SAD-a. MORH u svom odgovoru nije potvrdio ni demantirao zaprimanje tog dokumenta, uz napomenu kako je obveza izabranog ponuditelja ishoditi konačno odobrenje (TPT) za isporuku aviona F-16. U Vladi također nisu direktno odgovorili na naš upit, već navode da su “cijeli proces vodili transparentno i tražili više puta provjeru svih informacija. Odluka je donesena na temelju informacija koje smo tada znali. Neke informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme u tom trenutku nisu bile poznate. To i je jasna razlika između službenih dokumenata (koje ne objavljujemo, to se tako ni ne radi) i nepotpisanih i neslužbenih non-papera”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:20