TABU TEME

U Zagrebu osnovan Savez Jugoslavena

Poručuju kako im je cilj provođenje aktivnosti kojima će se omogućiti da se nacionalnost Jugoslaven uvrsti u red službeno priznatih nacija u svim zemljama nastalim na području nekadašnje SFRJ

ZAGREB - U Zagrebu je 21. ožujka održan osnivački skup Saveza Jugoslavena na inicijativu članova koordinacijskog tijela Udruženja Naša Jugoslavija . Iz Saveza poručuju kako im je cilj provođenje aktivnosti kojima će se omogućiti da se nacionalnost Jugoslaven uvrsti u red službeno priznatih nacija u svim zemljama nastalim na području nekadašnje SFRJ.

Naime, tvrde da kao Jugoslaveni imaju pravo na očuvanje identiteta, povijesne, umjetničke, jezične i književne baštine.

Navode kako je riječ o temama koje su niz godina u javnosti negativno predstavljane ili su postale tabu teme.

Dodaju da je neophodno raditi na nadilaženju nacionalnih podjela, na približavanju ratom zavađenih naroda te na stvaranju prijateljskih odnosa.

- Govor nacionalističke mržnje mora biti zamijenjen jezikom ljubavi i pomirenja. Posebnu pažnju pri tom treba posvetiti otvorenim razmjenama mišljenja o uzrocima nedavnih ratnih sukoba, a s ciljem njihove sveobuhvatne analize što će dovesti do nadilaženja nesporazuma i uspostavljanje pomirenja - kaže se u priopćenju.

Zadatak Saveza je objedinjavanje svih Jugoslavena bez obzira na njihovo vjersko, političko, spolno ili bilo koje drugo opredjeljenje.

- Jugoslaveni se zalažu za međusobno razumijevanje, toleranciju i poštovanje osnovnih ljudskih prava na slobodu, javno izjašnjavanje i opredjeljenje - stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:04