PRVI SMO DOZNALI

U Zagrebu prvi slučaj koji budi ozbiljnu sumnju na zarazu omikronom, donosimo sve detalje

Sumnjivi uzorak uzet je u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici od jednog stranog radnika koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu
 Damjan Tadic/Cropix

Prvi slučaj koji budi ozbiljnu sumnju na zarazu novom varijantom omikron provjerava se u Zagrebu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz većeg broja neovisnih izvora.

- Postavljena je sumnja na prisutstvo nove varijante omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo po primitku rezultata obavijestiti javnost - potvrdio nam je ministar zdravstva Vili Beroš. Sumnju na prisustvo nove varijante kod jednog pacijenta potvrdio je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Prema informacijama kojima raspolažemo, sumnjivi uzorak uzet je u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici od jednog stranog radnika koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu, a prije toga je boravio u Južnoj Africi. Budući da je nalaz PCR-a bio neobičan, klinika je poslala uzorak na daljnju analizu, čiji preliminarni rezultati ukazuju da se radi o omikronu.

Radi se o novom soju koronavirusa koji se u samo tjedan dana proširio iz Južnoafričke Republike diljem svijeta. Dosad je najbliža zemlja Hrvatskoj u kojoj je potvrđen slučaj omikrona bila Italija.

Sve veći broj zemalja prijavljuje slučajeve zaraze varijantom omikron, za koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila da nosi vrlo visok rizik od izazivanja infekcije.

WHO je danas izvijestio kako je omikron identificiran u 38 država svijeta. Što se tiče europskih zemalja, omikron je već zabilježen u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Češkoj, Danskoj, Italiji, Austriji, Švicarskoj, Španjolskoj, Portugalu, Švedskoj, Norveškoj, Belgiji i Irskoj.

Za sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kod osobe zaražene tom inačicom, objavio je WHO.

"Nisam dobio informaciju o smrti povezanoj s omikronom", izjavio je na konferenciji za novinare Christian Lindmeier, glasnogovornik organizacije bazirane u Ženevi.

Maria Van Kerkhove, tehnička upraviteljica WHO-a za covid-19, rekla je da je omikron otkriven u 38 zemalja i da se ta varijanta proširila u šest regija WHO-a.

Organizacija procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana dok se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona.

"Preliminarni podaci upućuju na veću zaraznost, ali to je za sada sve što znamo", objasnio je Lindmeier.

Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa rekao je da je pojava omikron varijante "konačni dokaz koliko je opasna nejednakost u pogledu cijepljenja u svijetu".

"Znanstvenici su više puta upozorili međunarodnu zajednicu na opasnosti novih varijanti na mjestima gdje je stopa procijepljenosti niska", izjavio je u Moskvi Francesco Rocca, predsjednik Međunarodnog saveza društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Potencijalno opasnija od delte

Nova varijanta virusa SARS-COV-2, nazvana omikron, smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta varijante.

Varijantu B.1.1.529 Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila varijantom koja izaziva zabrinutost (VOC,Variant of Concern), stavljajući je u istu kategoriju kao i varijantu Delta.

"Varijanta B 1.1.529 ima više od 30 mutacija samo na spike proteinu. Ako se na te mutacije gleda kao na novu mogućnost povećane zaraznosti i transmisivnosti, što virusu donosi veću sposobnost obilaženja imuniteta, kako onog od cijepljenja tako i stečenog preboljenjem, onda se radi o vrlo složenoj varijanti s mutacijama koje nisu ranije zabilježene pa je teško definitivno predvidjeti implikacije na tijek pandemije i imunitet", naveo je u priopćenju HZJZ.

Unatoč tome, ističe HZJZ, stručnjaci smatraju da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite od teške kliničke slike koja dovodi do hospitalizacija i smrtnog ishoda.

Nova varijanta najčešće nađena kod mlađih osoba

Nova varijanta najčešće je nađena kod mlađih ljudi (dob 18 do 34 godine), a upravo u tim dobnim skupinama zabilježena je i najniža stopa cijepljenja u Južnoj Africi.

Iz HZJZ-a napominju kako i britanski stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo u skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba.

"Uz to, proizvođači cjepiva iznijeli su stav da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva prema varijanti omikron", dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:24