ISTOSPOLNE ZAJEDNICE

U ZAGREBU SE DOGODILA PRVA GAY RASTAVA U HRVATSKOJ Pobrojali smo: Najviše gay vjenčanja održava se u ovim gradovima

 Srđan Vrančić/CROPIX

Nakon samo pola godine od izrečenog “da”, u Hrvatskoj se razveo i prvi gay par. Radi se o ženskom paru koji je životno partnerstvo sklopio u Zagrebu.

Zakon o životnom partnerstvu, koji je dozvolio vjenčanje gay parova te vjenčane istospolne parove u svim pravima, osim zajedničkog posvojenja djece, izjednačio s heteroseksualnim, na snagu je stupio 5. kolovoza 2014. Prvi se gay par vjenčao mjesec dana kasnije, 5. rujna, a do danas je životno partnerstvo sklopilo 70 parova - 40 muških i 30 ženskih.

Zabilježen je samo jedan razvod. Prvenstveno zbog donošenja tog zakona, Hrvatska je nedavno na “Duginoj karti” smještena na visoko peto mjesto u Europi po razini gay prava. Na prava svih manjina upozorit će se i na 14. povorci ponosa, koja će se u Zagrebu održati 13. lipnja. Slogan ovogodišnjeg Gay Pridea je “Glasnije i hrabrije: Antifašizam bez kompromisa!”

Najviše gay vjenčanja od stupanja Zakona na snagu održano je u Zagrebu, 45. Slijedi Rijeka s pet vjenčanja te Kastav, Osijek, Rovinj i Split s po tri. Po jednu gay svadbu imali su Dubrovnik, Koprivnica, Opatija, Pakrac, Pazin, Vukovar, Zadar i Pula.

Prve zajednice registriralli su parovi u kojima je jedan od partnera stranac - takvih je bilo 27 - prvenstveno zbog reguliranja boravišta. Oba partnera bila su hrvatski državljani u 41 slučaju, a Hrvatsku su za destinaciju gdje će izreći sudbonosno “da” odabrala i dva para stranaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:37