NALAZ INSPEKCIJE U HNS-U

U Zakon o sportu treba vratiti stare uvjete suspenzije

 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Drago mi je da je sportska inspekcija reagirala, pa makar i s vremenskim odmakom, ali iz njezina postupanja jasno je da raspolaže suženim manevarskim prostorom i da je zbog toga potrebno ponovno mijenjati Zakon o sportu.

Ili, da budem precizniji, prijeko je potrebno u Zakon vratiti odredbu o suspenziji koja je bila na snazi između 2006. i 2012. godine, reagira Ivan Brleković na vijest da je Janičina inspekcija uhvatila Hrvatski nogometni savez u pravnom prekršaju.

HNS je, naime, nagradio pravomoćno osuđenog Nevena Šprajcera mjestom predsjednika NS-a Karlovačke županije. Nekadašnjeg sudačkog šefa Željka Širića, pravomoćno osuđenog sudionika afere “pošteno suđenje”, sportska je inspekcija istom prilikom zatekla na radnome mjestu u Zajednici sportskih udruga grada Osijeka.

- Odredbu o suspenziji u Zakon o sportu ugradila je Sanaderova Vlada, kasnije je Vlada Jadranke Kosor potvrdila njezinu valjanost, ali je onda Vlada Zorana Milanovića ničim izazvana ukinula tu odredbu 2012. godine. Apsurd priče krije se u podatku da je baš u to vrijeme resorni ministar Željko Jovanović pokušavao isušiti nogometnu močvaru.

Odredba je bila važna jer je propisivala suspenziju svakog sportskog djelatnika protiv kojeg je pokrenut kazneni postupak, u trenutku kada mu je službeno potvrđena optužnica. Suspenzija je bila spasonosno rješenje za sport - dodaje Brleković, dopredsjednik HNS-a u vrijeme predsjedničkog mandata Vlatka Markovića.

Čime je u Zakonu zamijenjena odredba o suspenziji?

Izbačeni iz igre

- Zamijenjena je nakaradnim tumačenjem presumpcije nevinosti. Svi protiv kojih bude pokrenut kazneni postupak pozivaju se na presumpciju nevinosti. Da je na snazi ostala suspenzija, iz igre bi bili izbačeni i Šprajcer i Širić, a kao najkrupnija riba u toj mreži završio bi aktualni izvršni direktor HNS-a (Damir Vrbanović, op. n.).

Rješenje sportske inspekcije u taboru Darija Šimića doživljavaju kao vjetar u vlastita jedra premda znaju da Šprajcer u njihovoj pravnoj borbi za osporavanje legalnosti prosinačke Skupštine HNS-a nije osobito jak adut. On, naime, nije glasovao na predsjedničkim izborima.

Prvi koraci

- Znali smo za Šprajcerov slučaj i upozoravali na njega. Drago mi je da je inspekcija počela kvalitetno obavljati svoj posao, ali ne bih previše na tu temu... Ne želim stvarati pritisak, neka institucije odrađuju ono što je u njihovoj domeni - objašnjava Šimić.

Što ovaj nalaz znači u kontekstu izborne utakmice?

- Ne znam. Rekli smo odmah nakon skupštine da ćemo nastaviti djelovati kao borbena i konstruktivna oporba, ali svjedoci smo da je puno takvih stvari u Savezu. Vlada veliko nezadovoljstvo i situacija je dugoročno neodrživa, sve skupa je nasilje nad demokracijom. U bliskoj budućnosti treba organizirati poštene izbore, takve na kojima će biti omogućena kandidatura svim zainteresiranim kandidatima i na kojima će zastupnici odlučivati tajnim glasovanjem - dodaje Šimić.

Stav HNS-a o ovoj materiji kratkom izjavom sažeo je glasnogovornik Saveza Tomislav Pacak: - Za poslove koje Neven Šprajcer obavlja u Savezu nema prepreka previđenih u Zakonu o sportu ili drugom propisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:44