DOKAZ ILI PODVALA?

UA-263460: Kod koji povezuje Rakara sa 'registarbranitelja'

ZAGREB – „UA-263460“ je kod koji neizravno povezuje Marka Rakara sa stranicom www.registarbranitelja.com na kojoj je objavljena navodno najstrože čuvana državna tajna u Hrvatskoj.

Naime, taj niz brojki i slova označava identifikacijski kod za Google Analytics, najrašireniji alat za mjerenje posjećenosti stranice. Vlasnici internetskih stranica ugrađuju ga kako bi što precizinije pratili od kuda im dolaze posjetitelji i posjećenost svojih stranica, a svatko s malo boljim poznavanjem interneta bez problema će ga naći u HTML kodu stranice.

Nekoliko sati nakon što je aktivirana stranica www.registarbranitelja.com na forumima se mogao naći podatak kako na njoj stoji kod UA-263460-23. Brojka 23 na kraju odnosi se na točnu stranicu čija se posjećenost mjeri dok je brojka u sredini, u ovom slučaju je to broj 263460, identifikacijski broj onog tko mjeri posjećenost stranice, tj njegovog Google Analytics accounta

Taj identifikacijski kod isti je kao i kod drugih Rakarovih stranica. Primjerice, Rakarova prva stranica Mrak.org ima kod UA-263460-1, njegova poznata stranica Pollitika.com koristi kod UA-263460-5.

Isti identifikacijski kod imao je i Googleov mjerač posjećenosti postavljen na službenu internetsku stranicu tadašnjeg predsjedničkog kandidata Ive Josipovića (UA-263460-19) na . www.josipovic.net

Važno je za napomenuti kako je netko tko je postavljao stranicu www.registarbranitelja.com bez problema mogao iskopirati kod s neke postojeće Rakarove stranice i tako ga zlonamjerno povezati s objavom tih podataka. Marko Rakar je odmah naglasio kako sumnja da se upravo to dogodilo.

- Ja nisam haker niti sam to ikada bio. Da budemo realni, nemam znanja koja su za to potrebna, ja jesam objavio biračke popise i hvala bogu cijela država zna da sam radio za Josipovića no ovo nema nikakve veze sa životom – komentirao je podudarsnost kodova Rakar.

- Ovo je nešto što može proizvesti ogromne probleme s kojima nemam ama baš nikakve veze niti želim imati – objasnio je Rakar prije nego su ga uhitili.

Također, treba napomenuti da je sporni Google Analytics kod ukloljen sa stranice www.registarbranitelja.com tako da ga na toj stranici više nema.

- To je nešto što netko može iskopirati, dostupno je ama baš svakom korisniku – naglasio je Rakar i dodao kako mu to netko namješta. Dodao je kako ne zna tko bi mu to namjestio.

- Ja nemam informacije o tome tko je objavio taj registar. Zbog svega sam i sam jako zainteresiran da to saznam – rekao je Rakar danas oko podne nakon što je otišao na policiju. Nekoliko sati kasnije stigla je vijes da je uhićen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:08