13.000 LJUDI VEĆ IMA APLIKACIJU

UBER KONAČNO U HRVATSKOJ Revolucionarna aplikacija za taksi prijevoz od sada u Zagrebu

Tvrde da će cijene prijevoza biti niže od taksija, usluga se uskoro širi na Dubrovnik
Zagreb, 211015. Loic Amado, jedan od direktora tehnoloske tvrtke za transport Uber, fotografiran u prostorima marketinske agencije 404.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Nakon što je već pokorio 62 tržišta i aplikaciju za naručivanje vožnje lansirao u više od 340 gradova, Uber od četvrtka počinje raditi i u Hrvatskoj, zasad samo u Zagrebu. Uber će mogućnost narudžbe vožnje u Zagrebu preko njihove aplikacije lansirati u četvrtak točno u 12 sati.

Velika razlika

Loic Amado, koji je zadužen za lansiranje Uberovog biznisa u Hrvatskoj, najavljuje da će usluga biti 20 do 25 posto jeftinija od standardnih taksi prijevoznika.

- Iznimno smo uzbuđeni zbog toga što smo ovdje - kaže Amado.

Uber u Zagrebu pokreće uslugu uberX s licenciranim vozačima. Amado odmah ističe kako radije govori o partnerima nego o vozačima jer je Uber tehnološka kompanija koja spaja korisnike koji to žele - vozače koji žele fleksibilno radno vrijeme i zaradu te korisnike koji žele jednostavnu i učinkovitu uslugu.

Model ulaska Ubera različit je, ovisno o tržištu, prije svega zbog zakonske regulative. U Hrvatsku su odlučili ući prema modelu koji uključuje da za njih rade licencirani taksi prijevoznici, kojih je u Zagrebu 1360. Praktički svaki taksist koji ima licencu i vlastiti automobil, može postati korisnik Ubera. Zato Amado tvrdi da u ovom trenutku ne može otkriti broj vozača. Ovisi koliko će ih se od danas odlučiti raditi prema njihovom poslovnom modelu koji uključuje i 25 posto provizije.

- Ne očekujemo nikakve probleme. Razgovarali smo s gradskim vlastima i predstavnicima ministarstava prometa te financija. U Hrvatskoj ćemo poslovati u skladu sa svim zakonima, uz plaćanje svih poreza - pojašnjava Loic Amado uoči lansiranja usluge.

Brzo do prijevoza

Aplikacija Uber funkcionira tako da koristi GPS karte za pronalazak najbližeg dostupnog vozača. Cilj je da naručeni prijevoz korisniku stigne u rasponu do najviše pet minuta.

Uber je uslugu u Hrvatskoj uspio lansirati u manje od dva mjeseca. Početkom rujna u Hrvatsku je stigao Švicarac Loic Amado, zadužen za lansiranje Ubera na nova tržišta, sa zadatkom da prouči tržište, naročito zakonski okvir, regrutira i istrenira prve vozače. Uza sve negodovanje taksista, Uber je očito uspio krajnje diskretno sve to odraditi i gotovo u tajnosti pripremiti lansiranje usluge.

Zagrebački taksisti očito nisu svjesni da im na tržište danas ulazi žestoka konkurencija. Već u četvrtak će neki od njih postati korisnici Ubera, a toga nisu svjesni ni u zagrebačkim taksi kompanijama. U taksi prijevoznicima Cammeo i Radio taxi Zagreb ističu da ih nitko iz Ubera nije kontaktirao. Lansiranje Ubera zamišljeno je tako da će poduzetnik Saša Cvetojević biti prva osoba koja će se voziti Uberom, takozvani - zagrebački Rider Zero.

Turizam kao izazov

- Velik sam fan Ubera, ne samo zato što je povoljan, brz i pouzdan. Ono što ja podržavam jest promjena koju Uber i ostale inovativne kompanije donose ovoj državi. Oni ubrzavaju napredak te dovode pozitivne promjene koje su nam prijeko potrebne. Iz tog razloga podržavam dolazak Ubera u Zagreb i namjeravam ga redovno koristiti - pojašnjava Saša Cvetojević.

Loic Amado zaključuje kako je Hrvatska kul tržište i zanimljiva zemlja s velikim potencijalom rasta zbog turizma.

- Posljednjih mjeseci aplikacija Uber u Zagrebu skinuta je 13.000 puta. To pokazuje izniman interes korisnika. Zato tvrdimo da gradovi biraju nas, a ne mi njih. Već iduće godine mogli bismo se proširiti i na Dubrovnik, Split, pa i neke otoke - najavljuje Amado.

Uber je trenutačno dostupan u 21 članici Europske unije.

Sličan su model s licenciranim prijevoznicima odabrali za ulazak na većinu europskih tržišta, za razliku od modela koji je lansiran u SAD-u i koji predviđa da za Uber rade svi vlasnici automobila koji naprosto žele dodatno zaraditi. Iako je Uber na takvom poslovnom modelu izrastao u dosad najuspješniji i najvredniji startup te u samo pet godina dosegnuo vrijednost kompanije koja se procjenjuje na čak 51 milijardu dolara, na mnogim je tržištima dočekan kao nelojalna konkurencija. Zbog toga je suočen i sa sve više sudskih postupaka, pa i zabranom rada na pojedinim tržištima.

Kako radi Uber

1. Korisnik preko aplikacije instalirane na smartphoneu naručuje prijevoz. U slučaju Hrvatske, prijevoz će obavljati registrirani taksisti, ali Uber u drugim zemljama povezuje vas sa svakim korisnikom koji nudi prijevoz iako nije registriran za taksi vožnju.

2. Aplikacija vas automatski locira i zaprima zahtjev koji prosljeđuje najbližemu vozaču registriranom na Uberu, a njegovo kretanje možete pratiti na ekranu telefona.

3. Nakon obavljene vožnje Uber automatski tereti vašu kreditnu karticu koju je nužno ostaviti kod registracije, sebi uzima proviziju, a ostatak prosljeđuje vozaču koji vas je prevezao. Uberova provizija je najčešće 20 posto.

Od startupa do diva koji vrti milijarde

2010. godina

- Travis Kalanick dobiva veliku ideju za aplikaciju za spajanje vlasnika vozila s korisnicima koji traže prijevoz i osniva kalifornijski startup s Garrettom Campom

2010. godina

- pokreće aplikaciju UberCab koja do kraja te godine mijenja ime u samo Uber

srpanj 2010.

- prva vožnja Uberom u San Francisku, ujedno prvih pet dolara prihoda za Uber

2011. godina

- Uber je uspio prikupiti 49 milijuna dolara kapitala,

prosinac 2011.

prvo širenje izvan SAD-a u Pariz, zatim i u Veliku Britaniju

2013. godina

- Google u Uber ulaže 258 milijuna dolara

2015. godina

- Uber je suočen sa zabranama rada na brojnim tržištima, na zabrane u Njemačkoj i Španjolskoj odgovorio protutužbom pred Europskom komisijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:31