MNOGI NISU ZADOVOLJNI

UBER MIJENJA PRAVILA Jesu li novi uvjeti za postati partner-vozač samo mazanje očiju i pogodovanje 'velikim ribama'?

 
 Vladimir Dugandžić / HANZA media

Završio je proces javnog savjetovanja o pravilniku kojim će se liberalizirati tržište autotaksi djelatnosti.

Nakon što odlukom Ministarstva prometa taj dokument stupi na snagu, broj dostupnih vozila preko aplikacije Uber osjetno će pasti jer ta tvrtka traži da svi njihovi vozači budu u skladu s novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, u čijoj izradi su i sudjelovali. Već od ove subote u ponoć počeli su s gašenjem profila svima onima koji još uvijek nisu pokrenuli proces prilagodbe, piše Slobodna Dalmacija.

Samo prije koji mjesec za biti partner-vozač Ubera bilo je dovoljno imati valjanu vozačku dozvolu i potvrdu o nekažnjavanju, no uskoro će svi biti obavezni posjedovati licenciju za autotaksi prijevoz, koju izdaje ured državne uprave u županiji prema prijavljenom prebivalištu osobe, te pripadajuću dozvolu za obavljanje spomenute djelatnosti koju izdaju gradovi i općine.

Uz taksi oznaku koja će biti obavezna i za Uber, vozači neće smjeti biti mlađi od 21 godinu, imat će obvezu polaganja teorijskog ispita iz poznavanja prometnih propisa, nakon kojega će im se izdati svjedodžba o stručnoj osposobljenosti, uz maksimalnu starost vozila do sedam godina. Zbog svega ovoga dio mladih vozača, kao i onih koji imaju starije automobile, odbrojavaju dane kad će biti isključeni iz aplikacije jer ne udovoljavaju uvjetima.

- Neće se više isplatiti raditi za Uber. Kredit za novi auto ne možeš vraćati, a najam od 1500 kuna tjedno je previsok. Zapravo je sve ovo mazanje očiju i posao za rent-a-car društva. Što se radilo, radilo se. Što prije to prihvatimo, bolje za nas - piše u jednoj od specijaliziranih Facebook grupa očito bivši vozač, a njegovi brojni kolege slažu se kako se ovim pravilnikom išlo na ruku "velikim ribama" koje su spremno dočekale zakonske izmjene.

Zbog novonastale situacije Uber je u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu otvorio centre za individualne konzultacije, kako bi svim vozačima koji koriste njihovu platformu olakšali proces prilagodbe na novi Zakon.

- U pitanju je jedinstveno mjesto gdje će postojeći i budući partneri-vozači moći pripremiti većinu administrativnih poslova koji postaju obavezni novim zakonom i pravilnicima koji reguliraju djelatnost autotaksi prijevoznika. Cilj je omogućiti da svi vozači koji danas koriste Uber platformu prođu kroz cjelokupni proces u deset dana od prvoga sastanka u centru za vozače - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.

Tremac najavljuje kako će se u ovim centrima moći dobiti pomoć prilikom doregistracije postojećih tvrtki ili obrta, kao i savjeti kod osnivanja novih. Tvrtka će im uskoro nuditi i posebne ponude poslovnih paketa usluga u banci, popuste na mobilne uređaje i tarife, ali i najam vozila uz suradnju s rent-a-car tvrtkama.

Stan za 'uberovce' iz Zagreba - 800 eura mjesečno!

Sama najava liberalizacije tržišta, čime neće biti ograničenja broja dozvola i lokacija na kojima mogu raditi taksisti s valjanim papirima, dovela je selidbe Uberovih vozača na more, iako do stupanja zakona na snagu i dalje "plivaju u mutnom".

"Purgeri", Slavonci i Međimurci spustili su se u Split i Dalmaciju, slično kao što njihovi kolege s obale zarađuju tijekom prosinca zahvaljujući adventu u Zagrebu. Zabilježili smo i ponudu za dvosoban stan u Splitu, koji se reklamira upravo kao idealan izbor za četiri "uberovca" koji su tu tijekom sezone.

Iako se nalazi izvan centra grada, njegov vlasnik mjesečno za njega traži 6000 kuna. Prigode, očito, beru jagode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:02