RATNI ZLOČIN

'UBILI SU 48 HRVATSKIH CIVILA' Srpski Fond za humanitarno pravo podigao kaznenu prijavu protiv pripadnika nekadašnje JNA i TO zbog zločina u Škabrnji

Kolona sjećanja u Škabrnji
 Jure Mišković / Hanza Media

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je u utorak srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine kaznenu prijavu protiv pripadnika nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne obrane (TO) zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin u studenom 1991. godine.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici FHP-a, u prijavi podnesenoj protiv šest identificiranih i nekoliko neidentificiranih pripadnika JNA i TO navodi se da su 18. studenog 1991. godine, kada je JNA zajedno s TO Benkovac, ušla u Škabrnju, općina Zadar, "po ulasku u selo srušili su Crkvu blažene djevice Marije, a nakon toga su na različitim mestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila".

"Sutradan, u obližnjem Nadinu, ubijeno je još sedmoro civila", navodi FHP.

Ubojstva na obje lokacije odigrala su se po istom obrascu – civili zatečeni u kućama, izvođeni su uz psovke i uvrede vani, gdje su ih pripadnici JNA i TO ubijali iz neposredne blizine, navodi u priopćenju FHP.

Većina žrtava bile su starije osobe, među njima i 16 žena, od kojih je jedna bila nepokretna.

Za zločine u selima Škabrnja i Nadin pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na višegodišnje kazne zatvora osuđeni su Milan Martić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova samoproglašene srpske autonomne oblasti Krajina (SAO Krajina) i Milan Babić, predsjednik SAO Krajine, ali pred sudom u Srbiji nijedan pripadnik JNA ili TO nije odgovarao za ove zločine, naglašava Fond za humanitarno pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:32