SUTKINJA BAJLO

‘Ubojica i stečajna upraviteljica odlično su se slagali, nešto se dogodilo između srijede i subote‘

Strašno, ništa nije upućivalo na to, nije bilo tenzija. Što se kasnije moglo dogoditi, ne znam, izjavila je sutkinja
Policijski očevid; u krugu Ardena Bajlo
 Nikolina Vukovic Stipanicev, Andrija Lucic/cr

- Nisam nikad vidjela da se netko tako dobro slagao u sudnici kao Koloper i stečajna upraviteljica Danek. Nešto se moralo dogoditi između srijede i subote - rekla je Ardena Bajlo, sutkinja Trgovačkog suda u Zadru koja je od 2018. vodila stečaj nad Koloperovom tvrtkom Matkol.

Osim Koloperova 15-minutnog kašnjenja na ročište u srijedu 27. siječnja, na Trgovačkom sudu u Zadru ništa nije upućivalo na najcrnji mogući scenarij koji će se odigrati nekoliko dana kasnije.

- Strašno, ništa nije upućivalo na to. Nije bilo tenzija. Što se moglo dogoditi, ne znam - rekla je zadarska sutkinja. Upravo u proizvodnoj hali u Ražinama, o kojoj se taj dan raspravljalo na ročištu, Koloper je ubio stečajnu upraviteljicu Radojku Danek, njezina supruga Marija i Tonija Šparadu, a potom Tedija Slamića pokraj njegova supermarketa.

- Nije došao na ročište uzrujan kako se navodilo, već je kasnio. Uredno se legitimirao na ulazu i na ročištu je bio krajnje razuman. Nije bilo prijepora niti trzavica. Inače je bila riječ o vrlo razumnom čovjeku. Suradnja u sudnici je bila jako dobra, on bi nešto predlagao i to se prihvaćalo ili ne. Zato i mislim da se nešto moralo dogoditi u ta tri dana - opisala je sutkinja Bajlo.

Nedavna prodaja

Na tom se ročištu u srijedu u Zadru raspravljalo o nedavnoj prodaji proizvodne hale za koju se smatralo da će biti dovoljna za podmirenje Koloperovih vjerovnika, no novac dobiven prodajom nije bio dovoljan. Stečajna upraviteljica Danek je zbog namirenja vjerovnika predložila nastavak unovčenja preostalih šest Koloperovih nekretnina na kojima na jednoj postoji razlučno pravo OTP banke, a na ostalima RH.

Također je rekla da je potrebno donijeti odluku o ponudi za pokretnine iz hale koja je prodana, a koja iznosi 40 tisuća kuna. Naglasila je kako je hala u kojoj su nekretnine u međuvremenu unovčena i da bi bilo potrebno što prije unovčiti pokretnine. Koloper se nije složio s tim, navodeći da pokretnine vrijede između pola milijuna i milijun kuna.

- Nije ona dala pokretnine u bescjenje, kako se navodi. To je potpuno krivo i protuzakonito. Predložila je kupca za pokretnine, Koloperu je bilo malo, a konačnu odluku donijela je skupština vjerovnika. Ne može ona sama donijeti odluku bez skupštine vjerovnika jer bi to bilo protuzakonito i kazneno djelo - rekla je Bajlo.

Nova procjena

Prema zapisniku s ročišta, punomoćnica banke je nakon Koloperova protivljenja predložila da se u svrhu procjene nekretnina pribavi nekoliko ponuda i da se prihvati najpovoljnija te potom krene u unovčenje, što je i prihvaćeno.

Hala od tri tisuće četvornih metara, za koju je Koloper navodio da vrijedi oko dva milijuna eura, prodana je prije nešto više od mjesec dana na elektronskoj dražbi za četvrtinu cijene, odnosno 1,5 milijuna kuna, zagrebačkoj tvrtki Boxkor za 1,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:39