ZAPELA U RECESIJI

UBOJITA KRITIKA SVJETSKE BANKE 'Hrvatska je neobičanfenomen, nema ni lidera ni viziju'

Šef ureda Svjetske banke za RH kritizira razne aspekte ekonomske politike i nespremnost za reforme
 CROPIX

ZAGREB - Hrvatska je zapela u recesiji jer nema vodstvo koje je istinski spremno na promjene te favorizira javni sektor na račun privatnog biznisa, kazao je za Reuters šef Ureda svjetske banke zaduženog za Hrvatsku Hongjoo Hahm.

Dodao je kako je postojala nada da će Hrvatska ulaskom u Europsku uniju preokrenuti stanje u ekonomiji, ali to se nije dogodilo.

- Ta je zemlja u recesiji već šestu godinu zaredom, što je doista neobičan fenomen. Strukturalni problemi, koje niti jedna Vlada do sada nije uspjela riješiti, sprečavaju rast ekonomije, kazao je Hahm.

Svjetska banka za Hrvatsku i ove godine predviđa gospodarski pad od 0.5 posto.

FINANCIAL TIMES 'Hrvatska je nova Grčka. Imate inertnu Vladu i najgoru ekonomiju u EU'

Hahm je kazao kako se vlasti uporno oslanjaju na razne mikroinicijative kroz brojne državne agencije, a sve bez odgovarajuće koordinacije među političarima.

- Ono što nedostaje je snažno vodstvo u provođenju ekonomskih reformi i jasna vizija u kojem se smjeru želi ići, rekao je Hahm i dodao kako ukoliko do toga ne dođe situacija za hrvatske građane u budućnosti neće biti ništa bolja.

Upozorio je da je država prepuna birokratskih zapreka, poglavito na lokalnoj razini, a vlast u svemu favorizira javni sektor. Spomenuo je i sporost sudova kada je riječ o zemljišnoknjižnim postupcima i radnopravnim sporovima.

- Gotovo ništa nije učinjeno kako bi se pomoglo malim i srednjim poduzećima. Umjesto toga oslanjalo se na javni sektor i ulaganja u tvrtke koje su u državnom vlasništvu, rekao je Hahm.

Posebno je istaknuo problem previsokih poreznih opterećenja nametnutih malim, privatnim biznisima.

- Bizarno je da Hrvatska, poznata po nevjerojatno viskim porezima, nema porez na nekretnine. S druge strane, mala i srednja poduzeća se guše u nametnutim poreznim opterećenjima, rekao je Hahm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:16