OKRUTAN ZLOČIN

UBOJSTVO PROFESORA NA ZRĆU 'Ja sam ga posljednji vidio. Nije mi htio reći s kim se ide naći'

Policija je danas ispitala Ivana Mikulaša, Vukelićeva prijatelja iz Stare Novalje. Istraga je proširena na područje Zagreba

Moj dobri prijatelj Marijan Vukelić bio je kod mene cijeli ponedjeljak, sve do pola sata iza ponoći. Popili smo si tada dva gemišteca i stisnuli ruke. Pa, do ponovnog susreta, tako mi je rekao i otišao. I onda se to dogodilo. Gospodine, ja sam izgubio prijatelja, znate li vi kako je to? - plač i jecanje prekidali su govor Ivana Mikulaša, hrvačkog veterana iz Stare Novalje na Pagu.

‘Dao bih mu svoj krevet’

S Ivanom Mikulašem razgovarali smo baš kada su od njega odlazili policijski istražitelji koji su ga došli ispitati o svemu što zna o slučaju koji je potresao Hrvatsku , o posljednjem danu Marijana Vukelića, zagrebačkog profesora i aktivnog hrvača veterana, prije nego što je brutalno premlaćen na Zrću. Da je posljednji svoj dan njegov stric Marijan proveo kod Ivana Mikulaša, iz hrvačkih krugova doznao je Lavoslav Vukelić iz Gospića, te je o tom saznanju odmah obavijestio policiju, zbog čega su istražitelji pokucali na Mikulaševa vrata.

- Rekao sam im isto što sada i vama govorim. Stigao je u 10 sati iz Splita, gdje je osvojio zlatnu medalju. Imao ju je u džepu, pokazao mi ju je, kao i diplomu. Razgovarali smo o sportu, o hrvanju, to nam je zajednička i neiscrpna tema. Bio je pristojan, uljudan, normalan, pravi gospodin, kao i uvijek. Predivan čovjek. Rekao mi je da ide na Zrće, koje je od mene udaljeno oko 2,5 kilometara. Kazao je da tamo ima dogovoreni sastanak. Nije rekao s kime ni zbog čega, nisam ni pitao. Rekao je i da će usput probati naći prenoćište. Ja imam pansion, ali bio sam popunjen. Da sam znao što će se dogoditi, ustupio bih mu svoj krevet. O, prijatelju moj... - plakao je i zazivao Vukelićevo ime Mikulaš.

Rupa u istrazi

Mikulaš je dugo godina radio u Njemačkoj, zajedno s Vukelićem trenirao je hrvanje u Prvomajskoj u Zagrebu, a umirovljeničke dane provodi u kući u Staroj Novalji. Upoznali su se na svjetskom prvenstvu u Beogradu 2005., gdje su bili cimeri. Od tada, Marijan bi ga redovito posjećivao kada bi bio na proputovanju. Mikulaš kaže kako ga je posjetio i prošle godine, zajedno s još jednim hrvačem, te da je i tada, nakon posjeta, Vukelić otišao na Zrće.

- Zaista ne znam što je tamo radio i s kime je bio. Nije želio o tome pričati, a nije moje da ga ispitujem. Pokazao mi je Mercedes koji je kupio u Njemačkoj, ali nisam pitao koliko ga je platio. Bio je sretan i zadovoljan - rekao je Mikulaš, koji, kaže, ne spava otkako mu je stradao prijatelj. Ne može si oprostiti to što ga je pustio iz kuće. Podsjetimo, samo dva i pol sata kasnije, oko 4 sata, u noći na utorak, njemački turisti pronašli su ga krvave glave na poznatoj plaži, a dva dana kasnije preminuo je u zadarskoj bolnici. Policijska istraga proširena je na zagrebačko područje. U rekonstrukciji koju rade, doznajemo, najmanje informacija imaju upravo o posljednjim satima prije napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:36