ZBRKA U MIOC-u

UČENICI BIJESNI ZBOG PROPUSTA Ne mogu u gimnaziju jer su promijenili kriterij usred upisa

Djecu koja su pokušala upisati program na engleskom odbili su jer Ministarstvo više ne boduje prijemne ispite za gimnazije
 Goran Mehkek/CROPIX

Sedamdesetak učenika, kandidata za upis u prestižni međunarodni program IB XV. gimnazije, ostalo je zbunjeno promjenama kriterija usred upisne sezone.

Uvjereni da je krivac Ministarstvo obrazovanja, roditelji učenika jučer su ministru Vedranu Mornaru putem odvjetnika uputili pritužbu.

Bivši ministar Željko Jovanović donio je, naime, potkraj travnja Odluku kojom se gimnazijama zabranjuje provedba prijemnih ispita. Takva je odluka, među ostalim, promijenila praksu u zagrebačkoj XV. gimnaziji, koja je svake godine provjeravala kandidatima znanje engleskog i matematike za upis u Međunarodni program IBMYP. Riječ je o programu na engleskome jeziku koju provode od 1995.

Škola se prilagodila novoj odluci te izmijenila kriterije upisa. U novom natječaju uspjeh iz osnovne škole trebao je donositi 40 bodova, a intervju 60 bodova. Intervjui su uredno odrađeni i svaki od sedamdesetak kandidata informiran je o rezultatima. Nakon što je XV. gimnazija dostavila rezultate upisa u bazu Ministarstva znanosti, škola je informirana da se intervjui ne mogu bodovati. Bez tih bodova, dio učenika izgubio je pravo upisa u elitni program XV. gimnazije.

- Smatramo da je ovakvim iznenadnim promjenama natječaja usred provođenja natječaja došlo do povreda zakonskih propisa, tvrde roditelji kandidata koji su putem odvjetničkog ureda podnijeli pritužbu MZOS-u zbog nezakonite odluke o retroaktivnoj promjeni natječaja.

U Ministarstvu znanosti, međutim, naglašavaju kako je Odluka o elementima i kriterijima bila na javnoj raspravi te da je donesena potkraj travnja. Cilj je bio da svi učenici imaju jednake mogućnosti pristupa i upisa.

Naime, Odluka predviđa da škole koje upisuju učenike u strukovne i umjetničke programe za koje je potrebna određena spretnost ili sposobnost mogu provoditi provjeru. U ovoj situaciji ne radi se o strukovnom programu. Tvrde da je škola sa svime bila na vrijeme upoznata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:21