NIZ GREŠAKA

UČENICI TRAŽE ODGODU DRŽAVNE MATURE! 'Ovakvo provođenje nije ni primjereno ni transparentno'

 Ronald Goršić / CROPIX

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske nezadovoljno je načinom na koji se provodi ovogodišnja državna matura. Najviše od svega, kako prenosi HRT , zabrinjava ih činjenica da su se sva tri dana dogodile velike pogreške što jasno pokazuje kako to ne može biti slučajno, priopćeno je iz vijeća. Ono što je najgore od svega jest to da su svim tim pogreškama oštećeni pristupnici, odnosno maturanti - poručuju.

'Počevši od eseja iz hrvatskoga jezika, ne možemo ne izraziti negodovanje zbog situacije koja se dogodila. Kako je moguće da su učenici u Puli zaobišli višestruki sigurnosni sistem koji ima NCVVO i uspjeli otuđiti primjerke ispita? Ovih dana, svjedoci smo mnogih teza poput one da su teme iscurile slučajno. Nemoguće da se tri dana uzastopno greške događaju slučajno. Razgovarali smo s mnogim maturantima koji su potreseni i na rubu su živaca zbog svega što se izdogađalo u ovih nekoliko dana. Saznali smo da puno maturanata ne želi ponovno pisati esej iz engleskoga jezika jer im je i ovako sve ovo bilo dosta stresno, a svi oni imaju planove za rad preko ljeta jer nisu svi učenici sebi u mogućnosti platiti studiranje. Isto tako, rekli su nam da ne žele ispaštati zbog tuđih propusta u čemu ih mi potpuno podržavamo!', navode u priopćenju.

'Smatramo da ovakvo provođenje mature nije primjereno i ne odgovara onome kako je matura zamišljena i mišljenja smo da se način provođenja državne mature, u smislu sigurnosti, mora poboljšati. U suprotnom, smatramo da ju treba odložiti do trenutka kada se ponovno osigura transparentnost provođenja jer bi ona trebala biti jednaka za sve, a ovakvim nezakonitim radnjama ona je sve samo ne jednaka za sve učenike! Ovim putem upućujemo apel svim nadležnim institucijama kako za provođenje mature, tako i onima koji kažnjavaju ovakve prijestupe da istragu provedu detaljno te da one koji su prouzročili ovakve probleme učenicima i troškove cijeloj državi oštro kazne! Nadamo se kako će državna matura do kraja ipak proteći mirnije i da će maturanti uspješno napisati matematiku te da se esej iz engleskoga jezika neće ponovno pisati!', dodaje se u priopćenju Nacionalnog vijeća učenika.

Kao što smo već javljali, prvo su u Puli ukradeni primjerci ispita iz hrvatskog, zbog čega je pisanje eseja odgođeno za sve maturante, zatim su dan kasnije učenicima u Splitu podijelili povučene teme eseja iz hrvatskog, a onda su na internet procurila navodna pitanja iz engleskog. I bivši ministar znanosti Hrvoje Kraljević smatra da to ne može biti slučajnost. Više o tome pročitajte OVDJE .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:41