BULLYING

UČENIKA U BJELOVARU VRŠNJACI SUSTAVNO ZLOSTAVLJALI Škola mora isplatiti odštetu: Pljuvali su ga, tukli, flomasterom mu šarali lice, uboli ga šestarom

 iStock

Zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja koje je pretrpio u osnovnoj školi u Bjelovaru, jednom je mladiću dosuđeno ukupno 42.000 kuna, piše Podravski.hr.

Kako je zaključio sud, tada 12-godišnjak je od rujna 2008. do siječnja 2010. bio izložen sustavnom maltretiranju, uznemiravanju te fizičkom i psihičkom zlostavljanju vršnjaka iz razreda.

- Učenici su pljuvali po njemu, navlačili ga za kosu, crtali mu flomasterom po licu, napucavali ga loptom, uboli u stražnjicu velikim razrednim šestarom te poduzimali druge brojne vrste vršnjačkog nasilja, piše u sudskom zapisniku. Nasilje se, stoji u obrazloženju, očitovalo i u “šamaranju, naguravanju, udaranju, ruganju, vrijeđanju", a sve je kulminiralo nakon što su ga snimili mobitelom i sve objavili u jednoj Facebook grupi.

Učenikovi roditelji na početku su tražili čak milijun kuna odštete, a prvotnom je presudom Županijskog suda u Bjelovaru učeniku bilo dosuđeno 100.000 kuna. nakon revizije presude koju je škola uložila na Vrhovnom sudu RH, isti je sud dječaku dosudio 35.000 kuna odštete te je poništio preostali dio presude i naložio novo suđenje. Općinski sud u Bjelovaru nedavno je u ponovljenom postupku učeniku dosudio još 7000 kuna (što je ukupno 42.000 kuna), i to "s obzirom na utvrđeni intenzitet i ukupno trajanje straha". Škola mu, također, mora nadoknaditi oko 18.000 kuna parničnih troškova.

Tijekom suđenja nedvojbeno su ustanovljeni propusti škole i prosvjetara u postupanju zbog vršnjačkog nasilja kojim je učenik bio izložen. Sve je trajalo otprilike godinu i pol i time su "nanesene trajne posljedice kod djeteta koje se tek oblikuje, zbog čega je dijete trpjelo i još trpi duševne boli", piše Podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:16