MILA JELAVIĆ, DJEČJA PRAVOBRANITELJICA:

'Učinit ćemo sve da malu Jagodu ne vrate ocu koji je siluje'

Centar za socijalnu skrb već je sugerirao da bi se i njezin brat trebao oduzeti ocu zlostavljaču i majci koja zločin prikriva

ZAGREB - Ovo je tragedija koju svi zajedno moramo spriječiti. Mi namjeravamo poslati dijete natrag silovatelju! Što bi se još moralo dogoditi da sustav zaštiti djevojčicu i da joj konačno povjeruje? Što očekivati od prestrašenog i posramljenog šestogodišnjeg djeteta? Konzistentan, savršen iskaz? - ogorčeno je reagirala pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Podsjetimo, teško seksualno zlostavljana djevojčica, devetogodišnja Jagoda , ovog bi se mjeseca mogla vratiti natrag ocu zlostavljaču.

‘Jasno verbaliziranje’

Naime, tijekom suđenja 2006. godine, nedvojbeno je utvrđeno da tada šestogodišnja Jagoda ima “osobna seksualna iskustva”, ali nije dala “konzistentan iskaz” i nije “jasno verbalizirala” s kim ih je stekla. Otac je stoga prošlog rujna pravomoćno oslobođen, zbog čega prestaje i glavni razlog izdvajanja iz biološke obitelji. Ovog bi mjeseca sud trebao razmatrati hoće li joj produžiti smještaj kod udomitelja.

Ne šaljite je ocu. Opet će je silovati

Na Facebooku grupa podrške malenoj Jagodi

Igrom slučaja, Jagoda je uoči Nove godine svojoj psihologinji prvi put doista “otvorila dušu” i napisala kako ju je otac zlostavljao, “skakao po njoj i radio prosto dok mama ne bi rekla da je ručak gotov” te joj prijetio da će je”zavezati vani kao psa” ako ne bude s njim “spavala”. Majka, koja je sve znala, nije reagirala jer “nije znala od policije broj”. Tijekom suđenja, majka je govorila Jagodi da ni slučajno ne smije ništa reći o ocu jer će je inače otac istući. Što je još gore, Jagoda je napisala psihologinji da vjeruje da otac isto radi i njezinom četverogodišnjem bratu koji još uvijek živi s mamom i tatom. Cijelo pismo pravno je irelevantno za očev kazneni progon, jer ista osoba ne može biti dva puta suđena za isto djelo. Kako je otac oslobođen, on traži da se Jagoda vrati kući iz udomiteljske obitelji, u kojoj joj smještaj ističe sredinom veljače.

Dijete se zatvara

Nadležni centar za socijalnu skrb tražit će od Općinskog suda produženje smještaja kod udomitelja zbog “nedovoljne roditeljske kompetencije” i nada se da će ga Sud uvažiti. Otac pak napominje da prima braniteljsku mirovinu u visini prosječne plaće, da je oslobođen svih optužbi i da želi “nastaviti brinuti o svojem djetetu”. Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, psihologinja dr. Gordana Buljan Flander ne želi komentirati konkretan slučaj s kojim nije dovoljno upoznata, no upozorava da se već godinama bori da se dječji iskaz, uzme odmah, čim se dijete prvi put uputi stručnjaku.

- Protekom vremena i brojnim ispitivanjem djeteta dolazi do kontaminacije iskaza, odnosno dijete se ili još više zatvori ili dopunjava i dodaje detalje kako bi popunilo rupe u sjećanju. Stoga struka smatra da dijete treba za sud ispitati odmah, od strane stručnjaka educiranog za rađenje forenzičnog intervjua, koji neće postavljati sugestivna pitanja. Takav intervju treba obaviti u prisutnosti odvjetnika i državnog tužitelja, koji sjede iza dvosmjernog ogledala, i snimiti ga te koristiti na sudu - kaže dr. Buljan Flander, koja je prošli mjesec i ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću predložila da se osnuju četiri punkta na kojima bi se, u sklopu hitnih istražnih radnji, obavljala ispitivanja djeteta na ovaj način. Ministar se, kaže, složio te obećao da će pokrenuti stručnu raspravu.

- Nakon toga dijete više nitko ne bi ispitivao i ono bi moglo ući u tretman - kaže dr. Buljan Flander. Ističe kako kod dječjeg iskaza treba imati na umu da je dijete posramljeno, da je zbunjeno, vezano za osjećaje prema zlostavljaču, kojeg, kad se radi o ocu, istovremeno i voli i mrzi, da zlostavljači najčešće prijete žrtvi te da je dijete često prestrašeno za vlastitu dobrobit ili dobrobit majke ili braće.

- Imala sam slučajeva da se dijete otvori tek nakon nekoliko godina, kad stekne povjerenje u terapeuta i sigurnost u okolinu - ističe ugledna psihologinja.

Strah za malog brata

Jagoda je bila ispitivana u više navrata - vještačena je u bolnici u kojoj se otkrilo da je zlostavljana, u domu u kojem je boravila, u Poliklinici za zaštitu djece i, na kraju, kod sudskog vještaka. Svojoj dugogodišnjoj psihologinji otvorila se tek tri godine nakon odlaska od oca, kad je emocionalno ojačala i u sebi riješila konfuzne osjećaje prema mami i tati. Osim toga, iz pisma je evidentno da se izrazito boji za svojeg malog brata za kojeg sumnja da prolazi istu torturu koju je i sama prošla.

- Tragično je da sustav više vjeruje zlostavljaču nego djetetu. Ono što je ova djevojčica napisala mora biti trenutni alarm svima! - poručuje pravobraniteljica Mila Jelavić. Ističe kako je sad ključno zadržati dijete podalje od oca zlostavljača i majke koja je zlostavljanje prikrivala te hitno provjeriti što se događa s bratom.

U Jagodinom slučaju više nije važno pravo, nije važan zakon ni procedura. Važna je istina. A istina je da bi društvo već ovih dana moglo vratiti silovano dijete silovatelju.

Jedina je nada da sudac Općinskog suda, koji bude odlučivao o Jagodinom povratku u biološku obitelj, povjeruje Centru za socijalnu skrb i da odobri nastavak smještaja u udomiteljsku obitelj. I tako iz godine u godinu, do njezine punoljetnosti. Za nadati se da će u potpunosti prihvatiti sugestiju Centra za socijalnu skrb te obitelji oduzeti i drugo dijete, Jagodinog četverogodišnjeg brata Ivicu.

Facebookovci daju podršku Jagodi

Nakon dramatičnog teksta u Jutarnjem listu o zlokobnoj sudbini devetogodišnje Jagode, na Facebooku je otvorena grupa “Silovana djevojčica mora natrag ocu zlostavljaču”. U nepunih sat vremena grupi se priključilo već 100-tinjak korisnika, zabrinutih za sudbinu nesretne curice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:40