TKO PIJE, A TKO PLAĆA?

Učitelji ogorčeni zbog neisplaćenih naknada: ‘Zašto nas ucjenjujete djecom?‘, Grad: ‘Zaključak nije donesen‘

Učiteljice i učitelji iz pet ZG škola svakodnevno sudjeluju u pratnji učenika u druge škole. No Grad im nije isplatio svu naknadu.

Arhivska fotografija

 Sandra Simunovic/Cropix

Učiteljice i učitelji, njih ukupno 120 iz pet zagrebačkih škola, od prošle školske godine svakodnevno sudjeluju u pratnji učenika koji se autobusima prevoze na nastavu u druge škole. Iako im je za prvo polugodište prošle školske godine Grad isplatio naknadu za taj posao, novac za drugo polugodište nije stigao.

Sudeći po odgovoru koji su primile škole od Gradskog ureda za obrazovanje, niti neće.

U odgovoru na molbu za isplatu naknade, koji je stigao jednoj od škola, v.d. pročelnica Ureda Tatjane Dalić je napisala: „S obzirom da za navedenu naknadu nisu osigurana financijska sredstva u Proračunu Grada Zagreba te da novi zaključak o tomu nije donesen, obavještavamo Vas da navedenoj molbi nije moguće udovoljiti"

Na upit Jutarnjega lista znači li to da će prosvjetari ostati bez naknade za posao koji i dalje obavljaju, iz Grada odgovaraju kako je za prvo polugodište prošle školske godine donesen poseban zaključak o isplati naknade i to tek 11. svibnja ove godine, a na temelju njega je 120 djelatnika dobilo isplatu troška u iznosu od ukupno 85.700 kuna. Zaključak za drugo polugodište nije donesen, odgovaraju iz Grada.

Marija Veronkica Cvjetković, jedna od učiteljica u prijevozu, gradskim je vlastima stoga poslala ogorčenu poruku. Prenosimo je u cijelosti:

„U ovom sveobuhvatnom neredu financijskog dijela priče u Hrvata, u kojem se ne zna tko pije, a tko plaća. Pardon, naime, zna se jako dobro tko pije i još bolje se zna tko plaće kada prima plaću za svoj rad, nikako se ne mogu oteti dojmu da sam baš dobro zeznuta.

Zeznuta do te mjere da i dalje uredno obavljam sve radne obveze i pri tome ustrajem i kada je očito da se u Hrvata rad ne cijeni i da neradnici puno bolje prolaze. I ne samo da prolaze već nam i ribaju noseve svojim veličinama i doktrinama koje su lažne i prodaju maglu naivcima poput nas u prosvjeti.

Laži, poput one da je naš posao važan i da su nam zahvalni jer radimo jako odgovoran i za budućnost naše zemlje beskrajno vrijedan posao.

Gospodo, ako je posao koji obavljamo vrijedan, pa zašto ga ne vrednujete, zašto dogovoreno ne poštujete, zašto izigrate obećano i najvažnije - zašto nas ucjenjujete djecom?!

Počela je druga školska godina u kojoj smo putnici jer nam je škola nakon potresa u izgradnji. Svakoga dana smo pratnja učenicima u prijevozu i dogovoreno je da će nam se to obavljeno dežurstvo nadoknaditi jer to ionako nije velik broj škola, svega pet. I doista, platili ste za prvo polugodište prošle godine u listopadu ove godine, premda saznajem da su sredstva bila odobrena u svibnju. Nakon isplate prvog polugodišta tražili smo da isplatite i drugo. I što saznajemo? Sredstva nisu predviđena!

I sada se ja pitam, tko je ovdje lud?! O svemu ste bili obaviješteni na vrijeme, osobno ste nam dali naputak da vodimo evidenciju dežurstava, kako bismo Vam je mogli dostaviti za isplatu u obliku tablice. I sada nam javljate da od toga svega ništa jer sredstva nisu osigurana.

Pitanje svih pitanja je: Zašto nam to radite?

Odgovor je jednostavan: Jer možete!

Možete, jer znate da ćemo mi učitelji odraditi sve prema dogovorenom VOZNOM REDU jer se mi držimo svojih planova i programa i jer smo neumorno odgovorni prema našim učenicima.

I zato Vas gospodo iz Gradskog ureda pitam: Zašto nas djecom ucjenjujete?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:07