SLIJEDI IZVANREDNI OTKAZ

UČITELJICA U SLAVONIJI 12 GODINA RADILA S LAŽNOM DIPLOMOM Nekoliko je puta pala na prijemnom pa je odlučila lažirati diplomu na bizaran način

 
Ilustracija
 Vladimir Dugandzic / Hanza Media

Tijekom provjera Ministarstva obrazovanja koje traju posljednja četiri mjeseca, pronađeno je 19 lažnih diploma u školama, a jedna od tih lažnih diploma pronađena je i u Osijeku. Radi se o diplomi Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, a pripada učiteljici razredne nastave koja je najmanje 12 godina radila u osnovnim školama.

Nakon što je otkriveno da je njezina diploma lažna, 35-godišnja učiteljica je prijavljena DORH-u, a dobit će izvanredni otkaz, javlja Glas Slavonije. Ona je u posljednje dvije godine radila u Osnovnoj školi Lužani u Brodsko-posavskoj županiji.

Nakon što nekoliko puta nije uspjela upisati fakultet, odlučila se da je jednostavnije lažirati diplomu nego doista upisati i završiti fakultet. Glas Slavonije piše da je diplomu lažirala na očigled, rezanjem i ljepljenjem te lošim kopiranjem potpisa dekanice. Unatoč tome, ta prevara dugo nije bila otkrivena.

'Od Osnovne škole Lužani dobili smo prije otprilike dva tjedna popis imena i diploma koje je trebalo provjeriti. Jedna se diploma pokazala krivotvorinom i to smo na prvi pogled uočili. Prostim smo okom vidjeli da na diplomi očito nije potpis bivše dekanice našeg fakulteta Anđelke Peko. Zatim smo sve podatke više puta detaljno provjerili da bismo bili sigurni. Utvrdili smo da dotična osoba nikada nije upisala naš fakultet. Pokušala je upisati se na naš Učiteljski studij i u Osijeku i na dislocirani studij u Slavonskom Brodu 2007. i 2008. godine, s generacijama ‘88. ili ‘89. godišta.

Jednom je bila prilično blizu upisa, a drugi je put bila čak 138 mjesta ispod crte. Nakon tih pokušaja čini se da je zaključila kako joj je jednostavnije lažirati diplomu nego upisati fakultet', rekao je dekan osječkog Učiteljskog fakulteta, Damir Matanović i dodao da je učiteljica izrezala pečat fakulteta i zalijepila ga na svoju lažiranu diplomu.

'Sve je vrlo improvizirano', kaže Matanović.

Iz osnovne škole u kojoj je učiteljica s lažnom diplomom radila kažu da nisu ništa posumnjali, a ona je dobro radila svoj posao pa nije bilo razloga za sumnju, tim više što je učiteljica imala višegodišnje iskustvo iz drugih škola.

'Bilo je to neugodno iznenađenje. Kao i svi, i mi smo slali diplome na provjeru. Kada smo dobili povratnu informaciju s fakulteta, obavijestili smo sve nadležne. Školski je odbor donio odluku o izvanrednom otkazu. O proceduri, kada sve obavimo, izvijestit ćemo Ministarstvo', rekao je za Glas Slavonije ravnatelj škole Petar Delić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:09