BORBA ZA PRAVA

'UCJENJUJU NAS I PRIJETE STEČAJEM' Razgovori u Croatia Airlinesu propali, piloti i stjuardese i sutra štrajkaju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.05.2013. u 19:18

Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - Sindikati pilota i kabinskog osoblja u Croatia Airlinesu (CA) i sutra će, treći dan, nastaviti štrajkati jer ni danas nisu uspjeli postići dogovor s Upravom o njihovim zahtjevima.

"Pregovori su prekinuti oko 17 sati bez dogovora i sutra se nastavlja štrajk", izjavila je Hini predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo.

'ONI KOJI SU NAS UPROPASTILI OTIŠLI SU S MILIJUNSKIM OTPREMNINAMA!' Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa nastavljaju štrajk!

Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja traže zadržavanje svih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji je istekao u ožujku, jer su im novim ugovorom, koji su s Upravom CA potpisala četiri ostala sindikata, znatno smanjena primanja.

Uprava Croatia Airlinesa ne želi popustiti sindikalnim zahtjevima, tvrdeći da bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije i osiguranje njezine opstojnosti.

Sindikati pak tvrde da im Uprava prijeti stečajem i prodajom zrakoplova ako ne pristanu na novi ugovor.

"Razgovori su nastavljeni s jednakom politikom i ucjenama. Nudi nam se da prihvatimo što je netko isplanirao, a u slučaju da ne pristanemo prijeti se stečajem", rekao je potpredsjednik sindikata pilota Tomislav Gradišar.

Zbog štrajka pilota i stjuardesa, koji traje od jučer ujutro, nacionalna prijevoznička kompanija otkazala je 14 letova planiranih za sutra, dok će 16 letova obaviti unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija.

Ta je tvrtka u prva dva dana štrajka otkazala ukupno 46 letova.

Croatia Airlines jučer je izgubila milijun kuna, a ukupna šteta danas bi mogla premašiti dva milijuna kuna. Osim izravne štete, koja u najvećem dijelu nastaje zbog najma zamjenskih zrakoplova, kompanija trpi i neizravne štete zbog narušenog ugleda tvrtke i pada predbilježbi za letove u idućem razdoblju, doznaje se od glasnogovornika Croatia Airlinesa, Davora Janušića.

No, predstavnici sindikata ističu da oni zbog te štete ne mogu snositi odgovornost.

Iz Croatia Airlinesa poručuju da će svi putnici biti zbrinuti jer će ih većina do odredišta biti prevezena prema redu letenja, a ostali zrakoplovima partnerskih tvrtki.

Izdvajamo