NIŠTA BEZ VEZE

Učlanili se u sedam stranaka i dokazali: Članstvo u političkoj stranci najbolji je način da si osigurate egzistenciju!

ZAGREB - Kad im nisu dali da igraju u teatru, odigrali su predstavu po političkim strankama. Maja Pelević (31) i Milan Marković (33), mladi srpski dramaturzi bez stalnog angažmana, učlanili su se u sedam političkih stranaka da bi dokazali ono što svi sumnjamo: članstvo u političkoj stranci najbolji je način da si osigurate egzistenciju.

Posvuda su dočekani raširenih ruku, u “lijevom” LDP-u Čede Jovanovića, kao i u desnom DSS-u Vojislava Koštunice, ili SNS-u Tomislava Nikolića.

- Nešto toplije smo dočekani u tim desnijim, konzervativnim strankama, zato što njima nedostaju mlađi, urbani i obrazovani ljudi, za razliku od, recimo, Demokratske stranke koja je dugo na vlasti pa ima dovoljno kadrova - kaže Maja Pelević.

Ostali bez posla

Iako mladi, već su afirmirani: Maji su izvođene drame “Pomorandžina kora”, “Beograd - Berlin”, “Ja ili netko drugi”, a Milanu Markoviću su dvije drame “Čišćenje idiota” i “Dobar dečak” postavljene i u Engleskoj. Kao dramaturzi ne mogu raditi jer su kazalištima u Beogradu ove godine prepolovljeni proračuni.

- Htjeli smo dobiti materijalne dokaze za to da kao član stranke možeš imati posao i funkciju, i napredovati, sve što ne možeš regularnim putem. Bez podrške stranke ne možeš biti umjetnički direktor, čak ni dramaturg - objašnjava Maja Pelević.

Ona je dvije godine radila u jednom beogradskom kazalištu, ali je dobila otkaz kad je po političkoj liniji smijenjen direktor koji ju je doveo. S istom tom biografijom, istim profesionalnim zaleđem, ne bi izgubila posao da je imala i stranačko zaleđe. Maja i Milan strankama su se predstavili sa svojim pravim identitetom, i posvuda su odmah ušli u stranački savjet za kulturu, a u nekoliko stranaka ponuđene su im i funkcije.

Snažne ideje

Jedino su u DSS-u od njih tražili da im pošalju tekst u kojem će predstaviti svoje ideološke stavove, pa su tako došli na ideju da pošalju tekst Hitlerovog propagandista Josepha Goebbelsa. Skinuli su s interneta Goebbelsov govor iz 1929. “Znanje i propaganda” i poslali ga DSS-u.

- Ta ideja došla nam je kao šlag na torti! Malo smo promijenili tekst, umjesto Hitler napisali smo ime predsjednika stranke Vojislava Koštunice, umjesto nacional-socijalizam upisali bismo demokraciju - prenosi Maja. Isti taj tekst zatim su poslali u ostalih šest stranaka.

Posvuda su bili oduševljeni jasnim i snažnim idejama novopečenih stranačkih kolega. LDP je taj tekst pod naslovom “Ideja - strategija - pokret” objavio na svojoj web stranici. Akcija je naprasno prekinuta pet dana kasnije kad su vidjeli da je LDP skinuo tekst s web stranice. Ne znaju je li netko u LDP-u shvatio tko je u stvari autor teksta, ili im je to dojavio netko iz kruga Milanovih i Majinih prijatelja.

Gostuju u Ljubljani

Svoje političko iskustvo pretočili su u dramski tekst “Oni žive”, u koji su uklopili transkripte razgovora s političarima. Prošlog vikenda organizirali su javno čitanje teksta u Domu omladine u Beogradu, nakon što ih je odbilo Jugoslavensko dramsko pozorište zbog “nedovoljne ozbiljnosti”. U svibnju gostuju u Ljubljani. “Ako nisi dio partije, nisi nitko”, ističu u drami i poručuju: Učlanite se u partije, to vam je jedina šansa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:05