BORBA DIVOVA

Udar na HT: Vipnet kupio B.net za 93 milijuna eura i ušao na novo tržište

Stručnjaci tvrde da Vipnet uskoro može napasti lidersku poziciju HT-a na tržištu. Borba telekomunikacijskih divova za korisnike trebala bi rezultirati i nižom cijenom usluga

ZAGREB - Čak 93 milijuna eura Vipnet je platio kupovinu B.neta, najveće kabelske televizije u Hrvatskoj, a spajanjem ovih dviju kompanija stigla je do sada najveća konkurencija telekomunikacijskom divu HT-u. Ovime naime Vipnet žestoko ulazi na tržište fiksne telefonije na kojem HT, unatoč brojci od desetak operatera fiksne telefonije u Hrvatskoj, trenutno nema gotovo nikakvu konkurenciju.

No, Vipnet ujedno ulazi i na tržište kabelske televizije s kojom namjerava konkurirati T-Com-ovoj digitalnoj televiziji MaxTV, jednoj od najpopularnijih usluga T-Coma, te na tržište širokopojasnog interneta koje tek treba doživjeti svoj veliki rast.

Ovime su završene priče koje se već mjesecima pričaju po kuloarima o tome da Vipnet već jako dugo traži akviziciju kojom bi pripremio udar na HT, a govorilo se o Optimi, H1 i Metronetu. Na kraju se kao najbolja opcija pokazao B.net, premda nije isključeno da će Vipnet kupiti i jednu od tri spomenute kompanije.

Okrupnjivanje tržišta

B.net već ima infrastrukturu i usluge koje Vipnet nema, a koje su mu potrebne ukoliko želi ozbiljno zaprijetiti HT-u, pa je stoga i logično da je na kraju kao najveća Vipnetova akvizicija ikad postao B.net.

Tu su prije svega televizija i širokopojasni internet, obzirom da se radi o segmentima u kojima HT već nekoliko godina za redom bilježi rast prometa i broja korisnika. B.net je do sada uspio “ukrasti” dio korisnika HT-u, ali samo na području televizije, dok je njihov broj korisnika fiksne telefonije neuspordiv s HT-ovim, kao i broj korisnika interneta.

Ogromni kapital

- Vipnet će sigurno uložiti ogroman kapital u B.net, jer ako se žele približiti HT-u, nije im dovoljno samo kupiti B.net, već i ugrabiti dio tržišta kad su već uložili tolike novce u kupnju B.neta. Spajanjem s B.netom će svakako olakšati svoj ulazak na tržište kojim HT već jako dugo dominira, a B.net sam nije imao financijsku moć biti prava konkurencija HT-u.

Međutim, Vipnet, s podrškom svog austrijskog vlasnika i prihodima koji su višestruko veći od B.netovih sigurno može ozbiljno ugroziti HT-ovu poziciju, ali za to ćemo morati pričekati neko vrijeme. HT može sigurno do kraja godine uživati u svojoj poziciji lidera, ali ukoliko Vipnet pametno iskoristi ovu kupovinu, HT će morati pripremiti uzvratni udarac, kaže naš sugovornik iz konkurentske tvrtke.

Korisnici na dobitku

Za korisnike ovo bi moglo donijeti brojne prednosti. Prvo i najvažnije, cijena usluge bi se mogla smanjiti, naročito što se tiče televizije. Iako MaxTV i B.net imaju podjednake cijene svojih televizijskih paketa, ukoliko žele zadržati postojeće korisnike i privući nove, spuštanje cijena je najbolji način za to. Nadalje, usluge i televizijski paketi bi se mogli proširiti, što znači da će se za istu cijenu vjerojatno dobiti veći broj programa.

Ključni segmenti tržišta

Isto vrijedi i za fiksnu telefoniju, koja je posljednjih godina u padu. Širokopojasni internet je nešto u što T-Com, ali i Vipnet preko bežične mreže polažu velike nade i tu će se voditi jako zanimljiva bitka.

Obje kompanije ulažu jako puno novaca u taj segment, a sada će Vipnet i preko fiksne telefonije zgrabiti komad internetskog kolača vrijednog par milijardi kuna godišnje.

Za ostale operatere koji egzistiraju sami, ovo bi moglo biti jako loše. Vipnet i HT su i do sada bili najveći, a ovakvim akvizicijama samostalne tvrtke koje se bave isključivo telefonijom i internetom teško će moći opstati same na tržištu, pa se stoga mogu očekivati slična spajanja poput ove s Vipnetom i B.netom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:50