MLADI I ALKOHOL

'UĐEMO U KLUB I PIJEMO BEZ PROBLEMA' Osječki maloljetnici otkrivaju kako zaobilaze redare i konobare i naručuju alkoholna pića

 Ilustracija / Profimedia, Wavebreak

U kafićima, pubovima i noćnim klubovima podno osječke Tvrđe mladi dolaze u prvi doticaj s alkoholom, iako zakon brani točenje i posluživanje alkoholnih pića maloljetnicima, piše Glas Slavonije.

Štoviše, mlađi od 16 godine u kafićima i noćnim klubovima ne bi smjeli ni biti, no oni vješto zaobilaze propise i snalaze se na razne dovitljive načine.

'Tko želi, nađe način', tako je postao glavni moto osječkih maloljetnika vikendom jer na razne načine pokušavaju ući u noćne klubove, a kada su već ondje, lako dolaze i do alkohola - što ponekad završi kobno.

Glas Slavonije posjetio je nekoliko klubova te od vlasnika i posjetitelja doznali o metodama provlačenja pored redara i naručivanja pića.

- Ugostitelji su tu na kraju lanca utjecaja koji kreće i od roditelja, a djeca često ostaju nemoćna pred pritiskom okruženja i prijatelja. Napominjem da Tufna Club ima profesionalnu redarsku službu za kontrolu ulaska u objekt, koji je zabranjen osobama mlađim od 18 godina i na to iznimno pazimo. No moram priznati da su maloljetnici postali vrlo kreativni u pokušajima zaobilaženja kontrole na ulazu, pa posuđuju tuđe osobne iskaznice, ali i nagovaraju roditelje da se, na svoju odgovornost, dogovore s vlasnicima klubova, uz obećanje da neće konzumirati alkohol – kaže vlasnik kluba Tufna, Gordan Šestić.

S njim se slaže i vlasnik jednog narodnjačkog kluba koji je odlučio ostati anoniman, iako njegovu lokalu gravitira najveći broj osječkih maloljetnika. On je otkrio kako su maloljetnici čak znali uslikane osobne iskaznice fotošopirati na mobitelu i s time pokušavali ući u klub, ali im nije uspijevalo. Međutim, upozorava i na brojne probleme s roditeljima, koji su pred klub znali dovoditi svoju maloljetnu djecu, izravno pregovarajući s redarima, inzistirajući da njihova djeca uđu u klub, nakon čega su im znali naručivati i alkoholna pića.

Da takvih slučajeva doista ima, potvrdili su sami maloljetnici.

Tri petnaestogodišnjakinje otkrile su kako ih redari bez provjeravanja puštaju, dok su druge naglasile kako poznanstvo s redarom ili pratnja punoljetne osobe često zna otvoriti vrata. Svi s kojima smo razgovarali kažu kako često u Tvrđi noću bude više maloljetnika nego starijih od 18 pa sve djeluje nekako regularno. Otkrivaju i kako nakon ponoći mnogi redari više ne provjeravaju osobne iskaznice, pa se tada u noćnom izlasku često znaju pronaći i 14-godišnjaci.

- Ući u osječki noćni klub kao maloljetnik zbilja nije znanstvena fantastika jer se uz brojne metode s osobnom iskaznicom znaju i preslikavati žigovi nekoga tko je uspio ući u klub, čime se dodatno izbjegava kontrola na ulazu. Tako se dobiva i "odobrenje" za alkohol, jer konobari smatraju kako se maloljetnici ionako ne mogu provući pokraj redara, pa ne traže osobne iskaznice na uvid - objašnjava jedna 17-godišnjakinja, ističući kako se i konobara može "zaobići" tako da punoljetna osoba naruči piće.

- Pića na boce, odnosno jeftino uzimanje pića na veliko najveća je opasnost za maloljetnike. Dovoljno je pogledati društvene mreže i vidjeti popuste koje noćni klubovi nude pa nije ni čudno kako se maloljetnici povampire nakon nekoliko čaša – kaže Krešimir Kovač, vlasnik alternativnog kluba Exit, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:35