NAELEKTRIZIRANO OZRAČJE

UDOVICE BRANITELJA NAJAVILE PROSVJED NA DAN VUČIĆEVOG DOLASKA Ne treba dopustiti da zlikovci vršljaju po Hrvatskoj; BOŽINOVIĆ Javnost može biti mirna

Božinović je rekao da će se Vučić sastati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a imati će sastanke i s predsjednicima Vlade RH i Hrvatskog sabora
Aleksandar Vučić
 Bernadett Szabo / REUTERS

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak vezano za sigurnosni aspekt posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, kako hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika te javnost može biti mirna.

Upitan o mogućim najavljenim prosvjedima glede posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj, ministar Božinović je rekao da, ako ih i ima, prosvjedi se najavljuju policijskim upravama. Dodao je kako sve nadležne hrvatske institucije, od trenutku kada je predsjednica Republike pozvala u posjet predsjednika Srbije, rade svoj posao.

Na upit jesu li usklađena stajališta Vlade RH i predsjednice Republike oko posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, ministar Božinović je rekao da će se, koliko je njemu poznato, predsjednik Vučić sastati sa svojim domaćinom, hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a imati će sastanke i s predsjednicima Vlade RH i Hrvatskog sabora.

Ministar unutarnjih poslova Božinović je to izjavio odgovarajući na novinarska pitanja nakon skupa o projektima razminiranja u Hrvatskoj uz potporu fondova Europske unije.

Udovice branitelja u ponedjeljak prosvjeduju protiv Vučićeva dolaska u Zagreb

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata održat će u ponedjeljak u 10 sati na Trgu sv. Marka prosvjed protiv dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare te udruge.

Predsjednica udruge Rozalija Bartolić rekla je na konferenciji za novinare da organiziraju prosvjed pod nazivom "Istinom u budućnost" jer smatraju da Hrvatska u Vučiću nema iskrenog i odgovornog sugovornika za rješavanje brojnih problema između dviju zemalja.

"Radi se o notornom četničkom zločincu, koji ni danas, u umivenoj formi, ne odustaje od velikosrpskih ideja. Radi se o nepresuđenom, nelustriranom i nepokajanom agresoru, koji je u vrijeme Domovinskog rata s oružjem u ruci kružio Lijepom našom, huškao na ubojstva, na progone, na komadanje i otimanje hrvatskog teritorija", rekla je Bartolić podsjetivši na Vučićev ratnohuškački govor u Glini 1995. godine.

Istaknuvši da se udovice uvijek zalažu za konstruktivan dijalog, jer niti jedno od spornih pitanja između Hrvatske i Srbije nije riješeno (poginuli i nestali, ratna odšteta, povratak kulturnog blaga, pitanja granice), Bartolić je ustvrdila da Srbija zadnjih desetak godina sustavno radi na "cementiranju laži, mitova i antihrvatske politike".

Ne treba pristati da zlikovci opet vršljaju po Hrvatskoj

"Dijalog je nužan i neizbježan, rješavanje nagomilanih pitanja je potrebno i iznimno važno, ali mora se voditi računa o očuvanju obraza i ponosa, ljudskog dostojanstva i nacionalnih interesa. Hrvatska ne treba pristati da zločinci i neprijatelji našeg naroda i države ponovo vršljaju po njoj i dolaze bez pokajanja i isprike, k tome čak i s počastima", kaže Bartolić.

Ustvrdila je da su međusobni odnosi dviju država postali iznimno zategnuti i opterećeni ratobornom i agresivnom retorikom najviših predstavnika srpske vlasti, izdvojivši brutalne i iznimno nediplomatske poruke koje su odaslali ministri srbijanske Vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, pa i sam Vučić.

"Oni svojim drskim i neodmjerenim lupetanjem, u stilu neodgovornih drumskih razbojnika, razaraju svaku mogućnost iskrenoga i konstruktivnog dijaloga", poručila je Bartolić.

Pozvala je na provedbu međunarodnog prava i svih sudskih i političkih međunarodnih dokumenata u kojima je Srbija označena kao agresor.

"Srbija je pri povlačenju svoje vojske morala prihvatiti odgovornost za pokretanje agresivnog rata i ratni poraz. Nedopustivo je da sakriva davno potpisane dokumente o kapitulaciji srpske vojske i izbjegava činjenice", rekla je.

Na pitanje kako će izgledati njihov prosvjed, Bartolić je pojasnila da će s Trga bana Jelačića udovice i branitelji koji im se pridruže krenuti prema Markovu trgu, gdje će pustiti Vučićev govor iz Gline i poslati jasnu poruku hrvatskoj javnosti.

Udruga izbjeglica traži od Vučića u Zagrebu pokretanje pitanja povrata 30.000 stanova

Udruga izbjeglica i raseljenih osoba "Pravda" zatražila je u petak otvorenim pismom od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da tijekom posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače s hrvatskim državnim dužnosnicima razgovara i o vraćanju 30.000 stanova oduzetih hrvatskim Srbima.

Sugerirajući kako pomirenje nije moguće "ako računi nisu potpuno čisti", udruga traži povrat pokretne i nepokretne imovine.

"A hoćemo li se voljeti ili poštovati kao susjedi, neka svatko odluči ponaosob. Ali, neka nam vrate pokretnu i nepokretnu imovinu, ili neka isplate nadoknadu za sve i - sretno!", naveo je u otvorenom pismu srbijanskom predsjedniku predsjednik udruge "Pravda" Dragan Sekulović, navodeći kako izbjeglice i prognanici "očekuju i inzistiraju" da se aktivira sporazum o normalizaciji odnosa Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije iz 1996., koji jamči "slobodan i siguran povratak izbjeglica" i povrat njihove pokretne i nepokretne imovine.

Sekulović spornim drži i način na koji Hrvatska tretira stanarsko pravo, navodeći kako je "u svim drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije, osim u Hrvatskoj" stanarsko pravo bilo tretirano kao imovinsko.

Predsjednik ove izbjegličke udruge od srbijanskog šefa države traži i aktiviranje Aneksa G Sporazuma o sukcesiji država nastalih iz bivše SFRJ, koji predviđa zaštitu prava i vraćenje pokretne i nepokretne imovina u državama sljednicama na koju su građani ili pravne osobe nekadašnje SFRJ polagale pravo zaključno s 31. prosincem 1990. Taj su sporazum, podsjeća Pravda, ratificirale Srbija, Hrvatska i BiH.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 12. i 13. veljače na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a od razgovora državnih izaslanstava očekuje se da na najvišoj razini potaknu rješavanje brojnih otovorenih pitanja među dvjema državama, među kojima su pitanja nestalih, ostvarivanja prava nacionalnih zajdnica Srba i Hrvata u obje zemlje, pitanja granice, imovine, mirovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:36