PLAN ZA BUDUĆNOST

UDOVOLJENO ZAHTJEVU MATE RIMCA Zatražio i dobio dozvole za 300 stranih IT stručnjaka, obećao da će na svakog od njih zaposliti jednog domaćeg radnika

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.12.2017. u 10:01

Sveta Nedjelja, 151014.
Rimac Automobili.
Hrvatska tvrtka za proizvodnju elektricnih vozila Rimac Automobili.
Na fotografiji: vlasnik tvrtke Mate Rimac.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA

Ministarstvo rada ovih dana je propisalo kvotu za uvoz 22 tisuće novih stranih radnika (pri čemu ih je gotovo četiri tisuće sezonskih u turizmu i poljoprivredi) uz produljenje devet tisuća već izdanih radnih dozvola.

U ministarstvu rada smatraju da strani radnici neće ugroziti domaće, a kako bi se spriječio lov u mutnom, najavljuju pojačan rad inspektora rada.

Iako prvotno nije bio plan uvoziti IT stručnjake, naknadno je odlučeno da će se dozvoliti uvoz njih 300. Njihov uvoz je tražio Mate Rimac jer u Hrvatskoj nema kadrova koji su potrebni za njegovu industriju. Kako se može čuti, Rimac je obećao da će na svakog zaposlenog stranog IT stručnjaka zaposliti jednog domaćeg radnika kojeg će strani kolega obučavati, piše Novi list.

Vlada bi danas trebala dati i zeleno svjetlo za sklapanje dva međudržavna ugovora s BiH i to onaj o sezonskom zapošljavanju te o upućenim radnicima.

Izdvajamo