DAMIR KONTREC

UDRUGA HRVATSKIH SUDACA ODBACUJE TEZU O 'NEDODIRLJIVOSTI SUDBENE VLASTI' 'Protivimo se generaliziranju i banaliziranju u populističke svrhe'

Damir Kontrec
 Tom Dubravec / CROPIX

U svjetlu opetovanih kritika na račun rada sudaca u Hrvatskoj, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Damir Kontrec u srijedu je odaslao priopćenje za javnost u kojem navodi da Udruga oštro odbacuje "tezu o tzv. nedodirljivosti sudbene vlasti", kojoj se, kako navodi "predbacuje odgovornost za sve negativnosti u društvu pa čak i za pojedinačna kaznena djela".

"Javnim se prostorom opet promovira i nameće teza o tzv. „nedodirljivosti sudbene vlasti” kojoj se predbacuje odgovornost za sve negativnosti u društvu pa čak i za pojedinačna kaznena djela. Teza o nedodirljivosti sudbene vlasti nije istinita i UHS je oštro odbacuje", piše Kontrec na početku priopćenja.

"UHS se energično protivi generaliziranju i banaliziranju koje se ponovno koristi i u politikantsko-populističke svrhe. Izmišljena teza o nedodirljivosti ima samo dnevnopolitičku korist i stvara javni dojam da su izvršna vlast i politika superiorniji u odnosu na sudbenu vlast", nastavlja. "Trodioba vlasti (na kojoj počiva ustroj državne vlasti) organizirana je na način da nijedno državno tijelo ne upotrijebi vlast na uštrb slobode i pravne sigurnosti građana."

"Sudbena se vlast neprekidno kritizira i propitkuje još od uspostave demokratskog poretka u Republici Hrvatskoj. Pogrešno je u javnosti izvući jednu okolnost iz rada pravosuđa te je generalizirati i tražiti krivca u sudbenoj vlasti. Rad sudbene vlasti je transparentan, sudovi sude na temelju dokaza kojima stranke dokazuju ili pobijaju činjenice te primjenom zakona. Sudske se pogreške mogu ispraviti u postupku pravnog lijeka", dodaje Kontrec.

"UHS podsjeća da kada sudbena vlast primjenjuje pravo, posebno kazneno pravo, tada to znači da su svi ostali dijelovi društva zakazali. UHS pozdravlja argumentiranu i stručnu javnu raspravu te objektivne kritike. To doprinosi boljem i djelotvornijem sudstvu. Paušalne ocjene o radu sudova, koje nerijetku sažimaju upute političke vlasti i moći kako suditi, potkopavaju demokratski poredak i vladavinu prava", zaključuje predsjednik UHS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:59