OTVORENO PISMO

UDRUGA PACIJENATA PODRŽAVA PRIJEDLOG MAJE GRBE BUJEVIĆ O KONCESIJAMA 'Predlažemo potpunu depolitizaciju solidarnog javnog zdravstva'

Maja Grba Bujević
 Daniel Kasap / POOL / HINA / CROPIX

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) u subotu je otvorenom pismu podržala mišljenje ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maje Grba-Bujević da treba ukinuti koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i vratiti liječnike koncesionare u domove zdravlja.

UHP ističe da solidarno javno zdravstvo mora biti cjelovito i jedinstveno, sastavljeno isključivo od liječnika koji su plaćeni na isti način. Sadašnje stanje u kojemu su, kako navode, neki privatnici s ekstremnim primanjima i privilegijama, a drugi liječnici tek obični javni djelatnici koji žive samo od svoje plaće, nije ni pošteno, ni moralno, ni ekonomski održivo.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) osudila je u petak izjavu dr. Grba Bujević u Glasu Istre te je prozvala da koristi visoku poziciju, članice Nacionalnog stožera, kako bi zastupala nečije interese. Grba Bujević je izjavila da su poplava u Gunji, migrantska kriza i borba protiv koronavirusa pokazale veliku fragmentacija javno-zdravstvenog sustava. Poručila je da to treba hitno mijenjati i sugerirala da treba ukinuti koncesije i vratiti liječnike koncesionare u domove zdravlja.

UHP danas ističe kako mišljenje o nemiješanju javnog i privatnog nije samo kod stručnjaka nego i njihovo i drugih udruga s kojima surađuje, ali i 99.1 posto hrvatskih građana, prema Liderovoj anketi iz 2016..

"Dr. Maja Grba-Bujević osoba je s prve linije zbrinjavanja pacijenata te se u dobroj vjeri nadamo da je itekako upućena u probleme o kojima govori, a osobito u probleme koji proizlaze iz rada liječnika nekih privatnika u primarnoj zaštiti", naveo je, uz ostalo, UHP.

Na kraju ta udruga pacijenata kaže da se s liječnicima privatnicima ipak slaže u jednom, a to je da je "političko upravljanje preko nekih liječnika, zagovorenika (lobista) privatizacije solidarnog javnog zdravstva urušilo cijeli solidarni javni zdravstveni sustav".

"Stoga naša udruga i predlaže potpunu depolitizaciju solidarnog javnog zdravstva (slično kao što je slučaj u policiji i vojsci) i prepuštanje vođenja zdravstvenim ustanovama samim liječnicima i pacijentima. Vjerujemo da bismo tako stvorili sustav koji bi bio bolji, pošteniji, stručniji i koji bi bio na zadovoljstvo i nas pacijenata kao i liječnika koji u njemu rade", ističe UHP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:30