REAKCIJA

UDRUGE BRANITELJA U HRV. ŠUMAMA O OPTUŽBAMA ZA DEVASTACIJU MEDVEDNICE 'Neodgovorni pojedinci sumnjive političke pozadine blate naše uspješne firme'

 Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatske šume u četvrtak su organizirale obilazak Parka prirode Medvednica kako bi opovrgnule optužbe udruge Zeleni odred da se na Medvednici provodi prekomjerna sječa i devastacija šuma.

"Na Medvednici nema devastacije šuma", ustvrdio je docent na zagrebačkom Šumarskom fakulteta Stjepan Mikac, jer bi devastacija značila da se sjeku šume i pretvaraju ih u neku drugu namjenu, a to se na Medvednici ne događa.

Normalni ciklus gospodarenja šumama i upravljanja šumskim eko-sustavima

Ono za što Zeleni odred tvrdi da je devastacija zapravo je normalni ciklus gospodarenja šumama i upravljanja šumskim eko-sustavima, koji se u Hrvatskoj provodi već preko 250 godina, kaže Mikac.

Trenutni problem su klimatske promjene, jer smo unazad 20 godina svjedoci sve goreg stanja na koje ne možemo direktno utjecati, dodao je.

Podsjetio je da su stabla na Medvednici porušena 2013. za vrijeme oluje "Teodor", a na tim područjima je sada mlada šuma, koja je jednako vrijedna kao i stara šuma.

Direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar tvrdi da su već mjesecima izvrgnuti napadima Zelenog odreda, koji su zlonamjerni jer su Zelenom odredu pokušali objasniti o čemu se radi.

Za optužnicu koju je Zeleni odred podignuo protiv Hrvatskih šuma, tvrdeći da je "zamračeno dvije milijarde eura", Žagar kaže da je apsolutno neutemeljena jer se u Hrvatskim šumama sve radi po strogim propisima.

Dva milijuna hektara je šuma u državnom vlasništvu, od toga su milijun hektara krške šume na mediteranskom i primorskom kršu, a milijun hektara su gospodarske šume.

Hrvatska obiluje šumama kojima se gospodari na prirodan način. Prepoznati smo u Europi i svijetu kao jedna od rijetkih država koja uspijeva na prirodan način gospodariti svojim šumama, istaknuo je Žagar.

Trenutno u Hrvatskim šumama radi preko 8000 ljudi koji čuvaju i njeguju šume, te gospodare državnim šumama, dodao je.

Svake godine prirašćuje više šume nego što se posiječe, u Hrvatskoj se u zadnjih 25 godina šumska površina povećala za 17 posto.

Šume sve kvalitetnije, površina pod šumama sve veća

"Ako to primijenimo na dva milijuna hektara državnih šuma, to je 350.000 novih hektara šuma, a prirast u gospodarskim šumama je svake godine dva milijuna kubika veći. To znači da su šume sve kvalitetnije i bujnije, a površina pod šumama je sve veća", ističe Žagar.

U međuvremenu javile su se i udruge branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata u Hrvatskim šumama, ustvrdivši kako Zelenom odredu "nije u prvom planu očuvanje šuma, već sasvim nešto drugo".

Poručili su da neće mirno promatrati kako "neodgovorni pojedinci sa sumnjivom političkom pozadinom i kriminalnim interesima blate naše uspješne tvrtke i hrvatske branitelje".

I Odbor za zaštitu okoliša zagrebačke Gradske skupštine je na svojoj tematskoj sjednici zaključio da se šumama na području Zagreba gospodari sukladno zakonskim propisima, a povećanje sječe iznad propisanih količina posljedica je elementarnih nepogoda tj. vjetroizvala.

Udruga Zeleni odred najavila je za petak, 29. ožujka, prosvjed pod nazivom "Prozivka zbog veleizdaje naših šuma", u 17 sati na Trgu sv. Marka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:53