TAJANSTVENI PRODAVAČ

UGAŠENE NOVINE SVOJE FACEBOOK FANOVE PRODAJU ZA 6 KUNA Prijevara ili apel javnosti?

Poruka izazvala niz komentara novinara koji su radili u 21. stoljeću, a koji se pitaju tko sada stoji iza Facebook stranice novina koje se nalaze u stečaju

"Prodaje se Facebook stranica 21. stoljeća. 7,5 tisuća fanova. Cijena šest kuna po fanu. Može i u dvije rate. Javite nam se u inbox s povjerenjem!" Tako glasi napis objavljen tijekom dana na Facebook stranici ugašenih dnevnih novina 21. stoljeće, i to prvi koji je objavljen više od 8 mjeseci od zadnje obavijesti u kojoj stoji da je "zbog problema s tiskarom privremeno obustavljeno izlaženje 21. stoljeća".

Taj vrlo neobičan "oglas" o prodaji Facebook stranice vrlo se brzo viralno proširio internetom, ali reakcija koju je izazvao bila je daleko od one koju su nepoznati oglašivači zacijelo priželjkivali. Naime, stranica je u roku sat vremena ostala bez 200 fanova koji su uklonili svoj "like".

"Ljudi, niste u redu. Odmah ste krenuli anlajkati page. A mi prodajemo stranicu jer su nam osnivači i direktori ostali dužni nekoliko plaća, pa gledamo da barem jedno dijete prehranimo ako već ne možemo cijelu obitelj", napisali su ubrzo nakon toga nepoznati administratori stranice. Ta je poruka izazvala niz komentara novinara koji su radili u 21. stoljeću, a koji se pitaju tko sada stoji iza Facebook stranice novina koje se nalaze u stečaju. Tvrtka 'Miran dan d.o.o.', koja je bila nakladnik 21. stoljeća, ostala je dužna plaće i honorare brojnim novinarima i fotografima koji se još nadaju da će se naplatiti putem stečaja, koji je pokrenut na njihov zahtjev nakon prestanka izlaska novina.

"Hvala svima što ste šerali info o ovoj stranici i prodaji fanova. Htjeli smo skrenuti pažnju na problem novinara i fotografa koji su ostali bez svojih višemjesečnih plaća u ovoj novini. Stranicu je preuzela udruga 'U ime novinarske obitelji' s ciljem informiranja šire javnosti o problemu neplaćanja onih koji pošteno odrađuju svoj posao", napisali su još uvijek nepoznati administratori stranice, reagirajući na brojne negativne komentare svog postupka. No, novinari 21. stoljeća koji su na Facebooku reagirali na ovu poruku tvrde da takva udruga ne postoji i da nema veze s njima.

Nakon nekoliko sati Facebook stranica 21. stoljeća postala je nedostupna. Upućeni pretpostavljaju da je Facebook ugasio spornu stranicu zbog kršenja pravila prema kojima nije dopušteno prodavati Facebook stranice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:28