NEUSPIO EKSPERIMENT

'UGASITE TO ZA VRIJEME NASTAVE ILI IH DAJTE NASTAVNICIMA' Revoltirani učenici organizirali prosvjed i izborili pravo da im se vrate mobiteli!

 Profimedia, Designpics

Varaždinska županija dala je naputak školama da donesu interna pravila vezana uz upotrebu mobitela učenika u privatne svrhe, no dala im je i smjernice da u tim pravilnicima bude navedeno da tijekom nastave mobiteli moraju biti ugašeni te da za vrijeme pisanja testova učenici svoje mobitele daju na čuvanje učiteljima i nastavnicima, piše Podravski.hr.

Neki su učenici bili revoltirani ovakvim naputkom pa su organizirali prosvjed i izborili pravo da mobiteli budu uz njih i tijekom nastave. No, škole u Koprivničko–križevačkoj županiji nisu za zabrane, jer kako kažu, one često daju upravo suprotne rezultate. Sanja Prelogović, ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester iz Koprivnice, navodi da oni svojim učenicima nemaju razloga zabranjivati korištenje mobitela za vrijeme nastave.

– Naša škola spada u sustav e-škole. Provodimo, dakle, dio nastave na tabletima i pametnim telefonima i učenike potičemo na korištenje moderne tehnologije. Na taj način učenici svakodnevno u školi koriste svoje pametne telefone, ali samo u svrhu nastave. Mi svoje učenike čak i potičemo da koriste svoje mobitele, objasnila je ravnateljica Prelogović i dodala da je upravo provođenje dijela nastave na tabletima i mobitelima zadovoljilo dječju potrebu za tehnologijom.

– Uočili smo da djeca nakon nastave koja se provodila na mobitelima i tabletima više ne posežu za njima u dijelu nastave kad to nije predviđeno. Imamo vrlo dobre rezultate provođenja nastave u sustavu e-škole, objasnila je Sanja Prelogović. Protiv formalnih zabrana je i Igor Brkić, ravnatelj križevačke Osnovne škole Vladimir Nazor.

– I mi u nastavi koristimo mobitele i tablete. No, mislim da zabrane nemaju smisla, upravo suprotno. Zabranimo li učenicima mobitele, oni će postati ‘zabranjeno voće’ koje je još više slatko i tada vaša zabrana neće ništa vrijediti, objasnio je Igor Brkić. U Osnovnoj školi Grgura Karlovčana u Đurđevcu učenicima je dopušteno nositi mobitele, ali prema kućnom redu ne smiju ih koristiti tijekom nastave.

– Kućnim redom zabranili smo korištenje mobitela pod satom i učitelji dobro paze da se ne bi kršilo to pravilo, kaže Danijel Domišljanović, ravnatelj Osnovne škole Grgura Karlovčana, piše Podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:52